×
інтерв'ю
Як вижити і не збожеволіти без світла і води: поради кропивницького психолога
Масовані ракетні обстріли та блекаути, а згодом і планові та аварійні відключення електропостачання стали супутниками життя українців. Кропивничани відчувають це так само, адже паралельно з графіками відключень світла, інколи додаються і неочікувано тривала відсутність водопостачання. Навіть найбільш оптимістично налаштовані люди з часом відчувають стан безпорадності, апатії, а в голові питання «Що робити і як бути далі?». Про те, як полегшити свій психологічний стан та більш спокійно переносити аварійні сюрпризи через обстріли сусідів, медіапортал DOZOR дізнавався у відомої кропивницької психологині Альбіни Печеної.
- Чи торкається психологічного стану кожної людини ситуація з відключенням світла, води, тепла?
- Справа в тому, що наявність таких благ, як вода, світло, тепло є ознакою певної контрольованості нашого життя. Раніше ми розуміли, що в країні війна, але було відчуття відносної безпеки та контрольованості. Хоча б на рівні власної оселі. А коли ми зіткнулися з відключеннями електроенергії, то реакція нашої психіки є дуже різкою. Тривалі відключення світла і головне – відсутність інколи мобільного зв'язку (що означає відсутність контакту з рідними і неможливість контролювати певними діями, - ред.) є випробуванням для нашої психіки. І це трохи схоже на соціальну ізоляцію, яку ми вже відчували під час пандемії, яка була певною підготовкою до того, що відбувається зараз. Але під час пандемії ковіду ми могли працювати дистанційно, а зараз для багатьох зникла така можливість, дехто втратив можливість заробляти кошти. Часткове скасування наших планів: довгострокових або короткострокових для психіки визначається як фрустрація. Це стан, який дає у відповідь реакцію у вигляді апатичного стану, неконтрольованого гніву, почуття безпорадності, обурення, неможливості впоратися з власним життям. Це все може призвести до низки психологічних реакцій та ментальних порушень, - пояснює Альбіна Печена.
- Чи є люди, які абсолютно стійкі до таких ситуацій, якщо так, то чому?
- Більш швидкі адпатації до змін виникають у тих людей, в яких вже є досвід життя у подібних ситуацій. У них немає необхідності створювати нові нейронні зв'язки реагування, в них вже є звички, які просто треба повернути. Мова йде про людей, які мають досвід виживання у власних умовах або в певний період часу. Наприклад, у 90-х вимикали світло і люди до цього звикали. Також більш витривалими є люди, які жили у невеликих селах чи містечках, де не було світла тривалий час і вони користувалися іншими приладами. Зараз ці люди швидше можуть згадати про ці звички і більш швидко пристосуватися. Ті, хто цього не переживав, формують нові звички. Є люди, які мають більш стабільну нервову систему, і вони більш швидко можуть перелаштуватися та адаптуватися у певному напрямку.
- Яким чином психоемоційний стан людини змінюється під час таких систематичних викликів, як відключення електропостачання?
- Важливо розуміти, що під час відключення світла ми можемо відчувати п'ять емоцій: самотність, адже темрява створює додаткову ілюзію порожнечі. Коли завмирає зовнішній світ, то внутрішній світ у вигляді негативних емоцій, які під час нормального життя не проявлялися, виходять зараз. Відчуття «Я один» або «Я одна» проявляються гостріше. Людина знаходиться фізично одна в просторі, чи це просто її внутрішнє відчуття – не так важливо. Також ми відчуваємо сум, адже стає менше можливості чимось відволіктися і з'являється більше часу озирнутися навколо і відчути усі свої думки і переживання. Від цього стає дедалі сумніше. Отже сум та самотність – це дві емоції, які можуть охоплювати людину і додатково вибивати ґрунт з-під ніг, - аргументує психолог.
- Ще однією емоцією є тривога, яка проявляється у відчутті втрати контролю над своїм життям. Звичайно, коли немає розуміння, як надовго ці відключення, чи ця ситуація: всю зиму, до кінця весни чи довше, тож значно складніше це сприймати. Коли ми маємо більш чіткі графіки і розуміємо, на скільки годин це буде, то виникає відчуття певного контролю. Також в цей період ми можемо відчувати нудьгу – певною мірою це беззмістовний стан, відчуття ненаповненості, коли неможливо отримувати соціальний контент, який людина отримувала, візуальні, музичні прояви. Коли все це завмирає, виникає додаткове почуття нудьги та дискомфорту. А ще у людей може виникати відчуття провини. Мова йде про тих, у кого світло є. Їм це подобається, але сказати про це вголос вони не можуть, їм соромно перед іншими, - зазначає фахівець.
- Чим рятуватися? Чи є якісь методики , як не зійти з розуму і не погіршити свій психологічний та моральний стан під час відключень та супутніх з цим проблем?
- Найнеобхідніше – визначити, що відчувати дискомфорт в таких умовах це абсолютно нормально. Це просто нове випробування і воно буде викликати стрес, а отже це нормальна реакція нашої психіки на ненормальну ситуацію. Впоратися з цим можна лише, визнавши, що це дискомфорт, що я можу дратуватися, що я не можу все встигнути зробити, що запланував, але не звинувачувати у цьому всіх довкола. Ми маємо перейти від психології звинувачення та пошуку винних до іншої психології: «Я спираюся на те, що є, на свій власний ресурс, і на те, що мене оточує». Ми маємо спробувати пробудити в собі людину, яка створює для себе гідні умови життя за всіх обставин, - радить Альбіна Печена.
Психолог каже: у складній ситуації, яка склалася в країні, важливо навчитися розпоряджатися своїм часом та реагувати на певні ситуації, а також дещо знизити очікування від самого себе.
- Звичайно, щоб не заводити свій психологічний стан у якісь апатичні чи тривожні процеси, треба про себе турбуватися – використовувати дихальні практики та вправи. Їх дуже багато. Можна завантажити будь-який додаток, де є дихальні вправи і медитації: Медитопія, Mental Health, Анти паніка, - зазначає психолог та ділиться вправами.
Існує безліч інших дихальних вправ. Наприклад:

-докласти долоні до живота і почати повільно вдихати та видихати, рахуючи до 10;

-сконцентруватися на диханні: глибокий вдих, а потім видих у 2 рази довший від вдиху (при цьому важливо не думати про те, що викликає негативні емоції);

-кілька разів швидко втягнути повітря носом, після чого зробити тривалий видих ротом.

Ці вправи можна виконувати щодня як профілактику або використовувати їх як засіб швидкої допомоги.

Дихання 4‑7‑8

Займіть зручне положення сидячи чи лежачи, за бажання заплющити очі. Притисніть кінчик язика до піднебіння, трохи відкрийте рот і повністю видихніть. Закрийте рота і зробіть вдих носом, рахуючи до чотирьох. Потім дорахуйте до семи, постійно затримуючи дихання. Після цього повільно зі свистом видихніть, рахуючи до восьми. Повторіть подих із рахунком 4-7-8 кілька разів, доки не відчуєте заспокоєння.

Дихання зі змінними ніздрями.

- закрийте праву ніздрю і м'яко та повністю вдихніть через ліву ніздрю;

- потім закрийте ліву ніздрю і видихніть через праву;

- потім вдихніть через праву ніздрю;

- закрийте праву ніздрю і видихніть через ліву;

продовжуйте, змінюючи ніздрі після кожного вдиху.

- Як пояснювати дітям, особливо шкільного, підліткового віку про те, що потрібно триматися та сприймати цю ситуацію більш-менш спокійно?
- З дітьми такого віку треба говорити і пояснювати максимально спокійно те, чому вимикають світло. Усі рекомендації та пояснення, які звучать для дорослих, так само актуальні і для дітей. Необхідно пояснити, що усі комунальні служби, енергетики роблять все можливе, щоб довести до мінімуму наслідки ворожих обстрілів. А наше завдання - зберігати спокій, вірити в них, в ЗСУ. Якщо діти шкільного віку, але ще не розуміють дорослих розмов, то можна використовувати елементи казкотерапії, малювати, демонструючи увесь процес: як проходить розподіл електроенергії тощо. Спокійна реакція батьків – це завжди така ж реакція дітей. Коли люди виважено та спокійно пояснюють, чому ми опинилися в такій ситуації, то діти це сприймають так само. Також малеча має знати, чим буде займатися під час таких відключень, їхній режим теж треба коригувати. А найнеобхідніше для них – заряджені гаджети та інші засоби зв'язку, - каже Альбіна Печена.
- Чим відволікатися, коли немає зв'язку, тепла та світла? І чи можливо повністю абстрагуватися від цієї ситуації?
- Абстрагуватися від ситуації, коли фізичне тіло відчуває умовний холод чи свербіння шкіри голови, наприклад, дуже складно. Але відключення світла – це можливість провести інакше час з чоловіком, дітьми, почитати та пограти в настільні ігри з родиною. Клієнтський досвід показує, що у багатьох родинах у цей період з'явилося більше діалогів, вечорів при свічках, романтики, згадуються ситуації з дитинства. А відключення світла стало додатковою можливістю відкригувати свій режим сну: хтось почав раніше лягати спати, а хтось – раніше прокидатися та далі будувати план свого дня. Звичайно, не варто сидіти довго на місці. Коли є сприятлива погода та безпека, варто більше рухатися. Обирайте цікаві маршрути і не менш, як півгодини свого часу присвячуйте прогулянці. Так ви розвантажуєте голову та наповнюєтеся певною мірою оптимізмом. Не варто забувати і про спорт. Якщо відключення світла застало вас увечері, можна заснувати традицію сімейних руханок вдома. Також можна зробити планування того, як проводити час під час відключень світла. Коли ви відчуваєте себе людиною, яка керує своїм світом, це повертає у відчуття впевненості, а ви стаєте для себе своєрідною опорою, - резюмує психологиня.
Переглядiв: 15745
ЯНА ДАР'ЄВА
журналіст: ЯНА ДАР'ЄВА
Facebook Twitter Viber Skype