×
 
 
Аналітика
Житло в Кіровограді:
Скільки чекати на квартиру у черзі,
молодіжне кредитування та
вартість нової оселі
Власне впорядковане житло - одна з головних умов людського щастя. Станом на 1 вересня 2017 року в усій області на квартирному обліку перебувало понад 7914 сімей та одиноких громадян. Однак насправді бажаючих поліпшити умови проживання набагато більше. Найгострішою житлова проблема є в обласному центрі. Більшість городян не мають змоги самостійно придбати нове житло. Тому черга щодо надання житла не зменшується. DOZOR з'ясовував, наскільки ймовірно одержати житло в Кіровограді.
Відповідно до житлового законодавства, черга громадян, які потребують поліпшення житлових умов, складається з трьох черг. Найбільшою є загальна черга, де перебувають громадяни, які не мають ніяких пільг, але мають підстави для взяття їх на квартирний облік. Тобто вони забезпечені житловою площею менше, ніж 6 кв. м на одну особу або в одній кімнаті проживають члени родини різного полу (наприклад, мати і син), або сім'я живе у гуртожитку чи ветхому (аварійному) невпорядкованому будинку без зручностей.

Якщо людина має якісь пільги, вона потрапляє у першочергову чергу. В ній - 38 категорій громадян: одинокі матері, багатодітні сім'ї, інваліди праці першої і другої груп, учасники бойових дій, учасники війни і так далі.

Також існує третя - позачергова черга. Вона складається з окремих списків та реєстрів. Там в окремих списках перебувають чорнобильці першої категорії; сім'ї загиблих воїнів; інваліди війни; чорнобильці другої категорії, діти-сироти та сім'ї, які мають 5 і більше дітей.

Стати на квартирний облік людина може протягом трьох - чотирьох днів. Найдовше триває оформлення довідки з місця проживання про склад сім'ї. Крім неї, слід надати довідку про наявність чи відсутність зареєстрованого права власності, а також копії документів членів сімі'ї та їхніх ідентифікаційних кодів.
"Коли в місті є з'являються вільні житлові приміщення, при розподілі їх по чергах враховується, якій саме черзі виділяли житло у попередні роки. Як правило, житло надають умовно пропорційно на всі черги. Зрозуміло, що пільговим категоріям першочергової та позачергової черг припадає трішки більше житла. Наприклад, якщо торік ми виділили дві квартири першочерговій та позачерговій чергам, то наступного року ми вже надамо житло громадянам із загальної черги", - запевняє начальник відділу ведення обліку житла Кіровоградської міськради Валерій Пількін.

начальник відділу ведення обліку житла Кіровоградської міськради Валерій Пількін
 
І все ж пільговики значно частіше одержують житло. У загальній черзі люди перебувають найдовше (з 1979 року). Тобто аж 38 років чекають житла. У першочерговій черзі чекають житла по 32 роки (перебувають з 1985 року). А в позачерговій черзі очікування триває 27 років (з 1990-го). За такі строки теперішня молода людина одержить квартиру не раніше, ніж перед пенсією. Варто нагадати, що за радянських часів, коли підприємства активно будували житло для своїх працівників, середня тривалість перебування у житловій черзі становила не більше 10 років.

Зараз найбільше кіровоградців перебуває у загальній черзі - 2562 особи, у першочерговій - 946, в позачерговій - 484 особи. Виходить, право одержати житло у Кіровограді мають 3992 сім'ї (майже 4 тисячі).

Наприкінці кожного року з черги викреслюють тих громадян, у яких зменшилась кількість членів сім'ї, які померли, так і не дочекавшись житла або змогли придбати житло самостійно. Людина, яка перебуває у житловій черзі, має надавати дані про зміну житлових умов. Але чимало постарілих черговиків вже й забули, що перебувають на квартирному обліку. Отож насправді реальна кількість сімей у житловій черзі є меншою. Якщо людині більше 70 років і вона тривалий час не зверталася до відділу ведення обліку житла, то відділ робить запит у міграційну службу, в ЖЕО або до голів квартальних комітетів, чи проживає така особа за певною адресою. За наявністю підстав людину знімають з квартирного обліку.

 
Звідки беруться вільні квартири
З 2011 року житло кіровоградцям в основному надавали за діючими на той момент державними програмами. З 2014 року діє програма надання житла сім'ям загиблих воїнів та учасникам АТО, які є інвалідам першої та другої груп. До 2016 року таким категоріям купували житло на вторинному ринку. А з кінця минулого року їм відшкодовують вартість житла. Тобто громадянам перераховують державні кошти на рахунок, які вони можуть використати тільки для придбання житла. Таке житло надають через управління соціального захисту населення Подільського та Фортечного районів Кіровограда. Кількість наданого у такий спосіб житла залежить від кількості відповідних пільговиків, які перебувають у позачерговій черзі. Слід зауважити, що не всіх громадян, які втратили в АТО членів сім'ї, беруть на квартирний облік, а тільки тих, які потребують поліпшення житлових умов. Цей підхід однаковий і для загальної черги, і для пільгових черг.

"Менше квартир виділялося за рахунок вільного житла, яке перебувало у комунальні власності міста. Наприклад, хтось помер, а його квартира була неприватизованою або у померлого відсутні спадкоємці. Протягом року таких квартир з'являється не більше п'яти", - пояснює Пількін.

А щодо нового житла, то його дуже мало будують в Кіровограді. Зокрема, у 2013 році після завершення будівництва невеликого будинку на 28 квартир по вул. Генерала Жадова Кіровоградська міськрада одержала 5 квартир. Торік міськрада почала разом з іншими підприємствами та установами добудовувати незавершений 9-поверховий будинок, розташований теж на вул. Жадова. Цей будинок розрахований на 54 квартири. Дольова участь міськради становить близько 30 квартир. П'ять поверхів цього будинку вже зведено і передбачається, що на початку наступного року цей будинок мають здати в експлуатацію.
 
Молодіжне житлове кредитування перетворилося на фарс
Молодь віком до 35 років, яка перебуває на квартирному обліку, через Кіровоградське регіональне управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву лише теоретично має змогу одержати знижку на придбання житла. Раніше за різними програмами передбачалася компенсація відсоткової ставки банківських кредитів на придбання житла або здешевлення на 13% вартості придбаного житла. Але зараз ці програми не діють через складу економічну ситуацією в державі. Фінансування обмежується лише відшкодуванням попередніх зобов'язань по договорах, що були укладені у минулі роки. Таких залишилося 47.

"У рейтингу кандидатів на отримання пільгових довготермінових кредитів на будівництво або придбання житла у нас зараз перебуває 57 молодих сімей та одиноких молодих громадян. Більшість з них не мають можливості придбати житло без бюджетної підтримки. Оскільки ж протягом останніх років державне сприяння молодіжному будівництву є суто декларативним, то після досягнення 36-річного віку молоді люди, які перебувають у цій черзі, втрачають право на допомогу, так нічого і не отримавши", - констатує в. о. директора управління фонду Ірина Рибалко.

У 2017 році з обласного бюджету на житлові кредити молодим сім'ям було виділено 415,1 тис. грн. Тобто надали лише один кредит. Протягом останніх трьох років це був єдиний випадок молодіжного кредитування. За обсягами кредитування житла для молоді Кіровоградщина посідає останнє місце в Україні. Чимало місцевих чиновників взагалі не знають про існування Держмолодьжитло.

Оскільки цього року термін діючої обласної програми молодіжного кредитування завершується, зараз мають розробити нову програму. Передбачається збільшити суми надання кредитів для молодих учасників АТО, які звертаються по допомогу. Але досі не відомі конкретні суми, які будуть закладені в цю програму. Якщо обласна рада затвердить даний документ, то це ще не гарантує виділення коштів. Адже чимало важливих ухвалених обласних програм не виконувалися через брак коштів в обласному бюджеті.
 
Скільки коштуватиме придбання нової квартири
Комерційне житлове будівництво у Кіровограді здійснює лише компанія CBS Холдінг. По вулиці Похитонова, 5 вона будує житловий комплекс "Ковалівський". У лютому нинішнього року було здано в експлуатацію першу секцію 12-поверхового цегляного будинку. В ньому досить широкий вибір однокімнатних, двокімнатних, трикімнатних і чотирикімнатних квартир сучасного планування.

Люди, які вирішили придбати там житло, мали певні сумніви. Адже в Кіровограді було мало житлових проектів, які успішно завершились. В цьому будинку теж не обійшлося без затримок із підключенням інженерних комунікацій.

"За проектом заплановано збудувати 7 секцій житлового будинку (кожна на 88 квартир), які стоятимуть буквою "Г". Як і скрізь в Україні, у квартирах все зроблено за винятком внутрішнього оздоблення. Також поставлені квартирні перестінки й усі інженерні мережі заведені у квартиру. Будівництво ще однієї секції майже завершили. Третю секцію заплановано здати на початку наступного року. Ведуться підготовчі роботи для будівництва інших секцій. Будівництво кожної наступної секції буде завершуватися з інтервалом приблизно у півроку", - запевняє менеджер проекту Сергій Сімонов.

За його словами, собівартість будівництва і в Києві, і в нашому місті приблизно однакова. Проте ціни продажу столичних квартир формує престижність їх місця розташування. Вартість одного квадратного метру житла у наступній секції будинку становить близько 10 тис. грн. Наприклад, якщо квартира має розмір 60 кв. м, вона коштуватиме 600 тис. грн, або 23 тис. дол. США. Таку суму можна зібрати за 10 років, якщо щомісяця відкладати по 5 тис. грн. Для цього зарплата має бути не менше 9 тис. грн. Щоправда, в новому житлі доведеться чималі суми додатково витратити на внутрішнє оздоблення.

Приблизно за такі ж гроші зараз на вторинному ринку Кіровограда можна придбати двокімнатну і навіть трикімнатну квартиру старого житлового фонду. Слід зазначити, що ціни на нові квартири поступово зростають. Чим пізніше укладають договір з клієнтом, тим дорожче йому обходиться житло. А от ціни на житло вторинного ринку поки що падають. Але старе житло, звісно, служитиме значно менше.
Переглядiв: 12638
ВІТАЛІЙ  НІКОЛАЄВСЬКИЙ
журналіст: ВІТАЛІЙ НІКОЛАЄВСЬКИЙ
ОЛЕНА КАРПЕНКО
фотокореспондент: ОЛЕНА КАРПЕНКО
Facebook Twitter Viber Skype