Відзавтра у Кіровограді стартує інтеграційний проект для переселенців та людей з обмеженими можливостями

25.10.2017 10:03
image

У Кіровограді на базі бібліотеки імені Чижевського стартує інтеграційний проект для місцевої громади та внутрішньо переміщених осіб «Кропивницький – крок на зустріч» завтра , 26 жовтня. Про це під час прес-конференції повідомила директор департаменту культури Кіровоградської ОДА Валентина Животовська, інформує DOZOR.

За інформацією, проект реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу та адмініструванні Міжнародної організації з міграції.

«Завдяки тому, що заклади культури мають досвід з отриманням грантів та співпраці з міжнародними організаціями, ми маємо змогу впроваджувати даний проект, який створений для внутрішньопереміщених осіб. Ці люди є дуже вразливими, оскільки складно знайти себе у житті в іншій області, коли в тебе немає домівки, немає гарних умов. Ми розуміємо, що фінансової можливості для впровадження усіх проектів для переселенців, немає. Нам міжнародна організація з міграції надала підтримку для реалізації цього проекту, завдяки якому переселенці зможуть відчути себе мешканцями Кіровоградської області та знайти відповіді на запитання, які у них виникають», - стверджує Животовська.

За словами керівника проекту, заступника директора ОУНБ ім.Д.Чижевського Оксани Ткаченко, головна увага буде приділятися переселенцям, учасникам АТО та їх родинам, людям з вадами здоров’я та активним представникам громади.  Завдяки цьому проекту, усі його учасники дізнаються про те, як подолати стрес, змінити своє ставлення до якості життя тощо.

«Ми започаткували цей проект вже цього місяця: заплановані тренінги, зокрема, психологічні, щоб дізнатися про проблеми тих, хто до нас переїхав, інклюзивні табори, тренінги з питань освіти,  здоров’я та екології. Ми закликаємо усіх долучатися до цих заходів та пропонувати свої ідеї, які можна втілити у рамках проекту. Також ми розпочинаємо підготовку до різдвяного фестивалю, який відбудеться на початку січня », - говорить заступник директора ОУНБ ім.Д.Чижевського, керівник проекту «Кропивницький – крок на зустріч» Оксана Ткаченко.
«Такі проекти  важливі тим, що доступні для людей з інвалідністю. Завдяки бібліотеці Чижевського та заходам, які там проводяться, ми маємо змогу проводити екологічні акції, допомагати психологічно людям, які потребують допомоги. Проект актуальний і для дорослих, і для дітей з особливими потребами, які приїхали до нас з Донбасу. Вони мають інтегруватися у наше суспільство», - зазначила партнер проекту, голова ГО «Серце матері» Людмила Шукрута.

За її словами, проект буде впроваджуватися до червня наступного року. Наразі на 300 тисяч гривень закуплено обладнання, зокрема, домашній кінотеатр для перегляду кінофільмів, обладнання для проведення інклюзивного табору, тренінгових занять. З інформацією  про заходи, які розпочнуться вже завтра, можна ознайомитися на сайті бібліотеки імені Чижевського.

Переглядiв: 3878