Чому міліє озеро?: Після депутатського звернення комісія обстежила "Котяче око" у Лісопарковій (ВІДЕО)

02.10.2024 16:17

Як повідомлялося раніше, під час минулої сесії міськради депутатка «Перспективи міста» Олександра Ткаченко подала звернення щодо зневоднення озера «Котяче око». Вчора, 1 жовтня, комісія фахівців прибула на територію, де знаходиться водойма, для її обстеження. Про перші висновки щодо ситуації з озером та можливі шляхи вирішення – у сюжеті медіапорталу DOZOR.

На місце прибули депутати та працівники Кропивницької міської ради, а також експерти, зокрема, з регіонального офісу водних ресурсів, гідрометеорологічного центру. За словами представника регіонального офісу водних ресурсів Олександра Бойка, основна причина обміління озера – аномальна спека.

«Насправді під час аномальної спеки джерела, які можуть наповнювати цю водойму, теж пересихають, води не вистачає для наповнення струмка, що має живити водойму.  На протяжності трьох кілометрів є три ставки. І коли йде випаровування води з кожного ставка, кожен з них дедалі менше скидає води сюди, вниз. Тому є впевненість, що до озера не йде витік води з донного водовипуску, а також немає переливу, тому через спеку вода до «Котячого ока» просто не доходить», - зазначив Олександр Бойко.

За словами начальника відділу з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту Кропивницької міської ради Сергія Коваленка , маловоддя на Кіровоградщині спостерігалось в певні роки, коли спостерігалася спека протягом тривалого часу. Не винятком став і 2019, і 2024 роки. Проблема щодо маловоддя водойм – ще і у забудові території та розвитку інфраструктури.

«З урахуванням урбанізації та забудови території, змінено природній рельєф, побудована одна дорога, інша і природній водостік (канава-ред.) її немає. Є штучні озерця, які не можуть з верхів’я живитися. У конкретно цьому випадку з озером – потрібно провести детальне геологічно-експертне дослідження і отримати висновок», - пояснив посадовець.

Депутатка міської ради Олександра Ткаченко, яка під час минулої сесії виступила зі зверненням щодо проблемного стану озера, каже: обміління водойми продовжується.

«Ми заслухали сьогодні думку експертів, що це струмок, який має кілька озерець і саме це озеро пересихає через спеку. «Котяче око» пересихає щороку, але такого аномального явища, коли виник мор риби, птахи залишили цю територію, до цього року не було. На момент , коли ми озвучили про цю проблему під час сесії (близько місяця тому – ред.) води тут було більше. Час іде і вода продовжує висихати. Добре, що комісія сьогодні приїхала сюди. Ми маємо розуміти, що це штучна водойма, але є струмок, який його підпитує. Хочеться, щоб ця гарна територія збереглась, оскільки містяни приїжджають сюди відпочивати», - констатувала депутатка. 

За словами Олександри Ткаченко, під час наступної сесії міської ради депутати знову піднімуть питання щодо ситуації з водоймою. Зокрема, щодо виділення коштів у рамках профільної міської програми для проведення відповідних досліджень та затвердження експертного висновку.

Переглядiв: 236