×
У цьому музеї зазвичай небагато відвідувачів. Навіть ті, хто подовгу лежить в обласній лікарні чи часто там буває, не знають про те, що на другому поверсі основного корпусу, прямо поряд з роздягальнею те реєстратурою, є музей медицини краю. Та й що, здавалося б, може бути цікавого в музеї обласної лікарні?

Проте такі невеличкі відомчі музеї можуть зберігати безцінні експонати! Адже історія медицини у нашій області напрочуд цікава. Ще у 1777 році у фортеці Святої Єлисавети був заснований військовий шпиталь і медико-хірургічна школа (перша на території України). У 1793 році школою керував фельдмаршал Олександр Суворов. А у 50-х роках ХІХ століття тут працював видатний хірург Микола Пирогов.
1
Анатомічний атлас Миколи Пирогова 1837 року
 
Для того, щоб створити цей кольоровий атлас, молодий хірург Микола Пирогов заморожував розрізи людського тіла, а художник Георг Фрідріх Флатер малював їх з натури!
Під час Кримської війни 1853-1856 року у шпиталі в фортеці Святої Єлизавети деякий час працював Микола Пирогов – оперував, надавав консультації, проводив заняття для студентів школи. Мабуть, саме тоді у шпиталь потрапив цей унікальний атлас "Хирургічна анатомія артеріальних стволів и фасцій", виданий у 1837 році на латині. Це перший труд Пирогова. Тоді ще зовсім молодий професор (Пирогову у 1837-му було 27 років) Дерпського університету створив цей атлас, який спеціалісти вважають початком нової ери у хірургії.
За наступні 10 років ця книга буда переведена на всі європейські мови і неодноразово видавалася на російський. Проте зараз атлас є величезною бібліографічною рідкістю. А тут, у скромному музеї обласної лікарні, є найперше і найцінніше його видання!
Зверніть увагу на малюнки художника та літографа Георга Фрідріха Флатера, який більше відомий своїми пейзажами. Він відкрив у Тарту (Естонія) власну літографічну майстерню, у якій пізніше друкував альбоми та листівки з видами міста. Але першою його роботою як літографа став саме цей анатомічний атлас!

2
Шафа з інструментами, початок XX століття
А ця шафа потрапила у музей з лікарні Святої Анни. Цікаво, що на одній з ранніх фотографій лікарні 1900-х років можна побачити цю саме металеву шафу на цій саме дерев'яній тумбі з цими самими інструментами! Придивіться уважно до інструментів і спробуйте вгадати, для чого саме вони були призначені.
3
Кабінет земського лікаря, кінець ХІХ - початок ХХ століття
 
Звідки саме потрапили сюди усі ці речі, директор музею Оксана Тишкус не знає, але все, безперечно, з території нашої області. Стіл і крісло, кушетка для пацієнтів, прес-пап'є, полиця з книгами, записники лікарів, саквояж і т.п. Навіть вішак з лікарняним одягом тих часів!

Кожен експонат можна роздивлятися довго. Проте нас найбільше вразили книжки. Вони не є такими вже раритетними – просто медичні довідники ХІХ - початку ХХ століття. Проте тут вони не у вітрині за склом, а на полиці, їх можна брати у руки, гортати. На одній з книг – «Хирургическая помощь в неотложных ситуациях» ми знайшли екслібрис «Доктор Дорош». Цікаво, хто був цей лікар, де він працював?

Тут, у кабінеті, є портрет першого санітарного лікаря Олександрійського повіту – Порфірія Єрмолайовича Вострикова. Востриков відомий перед усім тим, що створив у Новій Празі перший у повіті повноцінний пологовий будинок.

Його великий фотографічний портрет, зроблений у фотомайстерні Харлаба в Єлисаветграді, обрамлений у масивну дерев'яну раму. На ній вирізані дати – «1886- 1911» - роки, коли Порфірій Востриков був земським лікарем у Новій Празі. Ще однин портрет – старіший – земського лікаря Єлисаветградського повіту Георгія Осиповича Назаретова.
 
Зараз музей обласної лікарні знаходиться не в найкращому стані. Приміщення вимагає ремонту, потрібні нові сучасні стенди, деякі експонати (той самий безцінний атлас Пирогова) просто благають про реставрацію. Завідуюча музеєм Оксана Тишкус каже, що впорядкування музею сьогодні – один з пріоритетів лікарні. Проте це все ж таки лікарня, а не культурна установа. Тож гроші тут передусім витрачають на медичне обладнання, ремонти палат і т.п.

Але ж ми ходимо в музеї не заради стендів, а заради унікальних експонатів. І насправді в цьому невеличкому музеї ще дуже багато цікавого: документи про створення шпиталю у фортеці, довідки тих часів, коли медико-хірургічною школою при шпиталі керував Суворов. Та й фотоархів вже самої обласної лікарні, яка була створена у січні 1945 року, ще під час війни, доволі цікавий. Сьогодні це, може, й не настільки далеке минуле, щоб від цих фото перехоплювало подих, але це величезний пласт історії, який тут зберігають для потомків. Якщо наступного разу будете у обласній лікарні, не пошкодуйте півгодини часу і зайдіть у музей – повірте, він того вартий!

 
 
 
Переглядiв: 3447
ОЛЬГА  СТЕПАНОВА
журналіст: ОЛЬГА СТЕПАНОВА
Facebook Twitter Viber Skype