Жителям Кіровоградщини через заборгованість по «комуналці» доведеться платити пеню

24.03.2019 10:40
image

Вже у травнi вступає в дiю нова редакцiя Закону України «Про житлово-комунальнi послуги». Про те, на якi «сюрпризи» слiд чекати жителям Кiровоградщини, медiапорталу DOZOR розповiла заступниця директора житлово-комунального господарства облдержадмiнiстрацiї Маргарита Ященко.

За її словами, стаття 26 цього закону передбачає вiдповiдальнiсть споживачiв за несвоєчасну оплату за спожитi комунальнi послуги. Тобто, надавачi таких послуг мають право нараховувати пеню у розмiрi 0,01% на суму заборгованостi за кожен день прострочення. Разом iз тим, її максимальний розмiр не може перевищувати 100% повної суми заборгованостi.

«Нарахування пенi починається з першого робочого дня, наступного за останнiм днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальнi послуги. Для тих споживачiв, якi мають заборгованостi iз заробiтної плати, пенсiї та iнших доходiв, у разi надання пiдтверджуючих документiв про таку заборгованiсть нарахування пенi не вiдбувається», – наголосила Маргарита Ященко.

За її словами, сума пенi буде невеликою. Таким чином законодавцi вирiшили «простимулювати» вчаснiсть оплати за комунальнi послуги. Сумлiннi боржники на собi дiї цього закону не вiдчують. А от тим, хто має заборгованiсть, доведеться врештi-решт платити бiльше.

«Також законом передбачено ще один нюанс – якщо споживач комунальних послуг не сплачує за них тривалий час, їх постачальник може припинити їх надавати. Для того, щоб залишити боржника без води чи, наприклад, електроенергiї, їх постачальники мають надiслати попередження. Якщо протягом 30 днiв з дня отримання такого попередження споживач продовжує iгнорувати iснуючу заборгованiсть, надавач послуг вiдключить його на законних пiдставах»,  – пiдкреслила Маргарита Ященко.

За її словами, вiдновити постачання комунальних послуг в повному обсязi їх надавач має протягом наступного дня або з дати повного погашення заборгованостi, або з дати укладання угоди про її реструктуризацiю. Втiм, застосувати це положення закону з 1 травня буде досить складно – на даний час необхiдних пiдзаконних актiв поки що не iснує.

Фото Корупція.Інфо

Переглядiв: 1162