У Кропивницькому лікарі надавали допомогу людині «з підозрою» на коронавірус

20.02.2020 09:53
image

Медики центральної міської лікарні відпрацювали ситуацію надання допомоги хворому з підозрою на коронавірус сьогодні, 20 лютого. Про це повідомляється на сайті в міського управління охорони здоров’я,інформує медіапортал DOZOR.

«Сьогодні ми хотіли перевірити ступінь готовності закладу, де має надаватись допомога таким хворим, відпрацювати з лікарями маршрут пацієнтів та правила їх госпіталізації, - пояснила начальник міського управління охорони здоров’я Оксана Макарук. - Станом на сьогодні ми провели в закладах інвентаризацію наявності засобів індивідуального захисту для медичних працівників. Встановлено, що в усіх закладах є захисні халати, маски, окуляри, але для 100-відсоткового забезпечення медиків цими засобами необхідно провести додаткові закупівлі. Зараз усі заклади почали процедуру закупівель у системі «ProZorro»».

За словами заступника головного лікаря міськлікарні з медичної частини Оксани Кабанчук, у закладі оснащено 4 інфекційні бокси для пацієнтів, яких шпиталізують із підозрою на коронавірус. Ці бокси мають окремий вхід, автономну вентиляцію та все необхідне оснащення для надання медичної допомоги: прилади для вимірювання пульсу, тиску, насиченості киснем, відсмоктувач, кисневий концентратор, аптечка, матеріали для забору аналізів. В одному боксі зможе перебувати 1 пацієнт. Із хворими працюватимуть бригади лікарів, які не контактуватимуть із пацієнтами та медперсоналом з інших відділень, проживатимуть в окремих боксах, підготовлених для перебування медичних працівників.

Відповідно до визначеного маршруту, потрапляючи у медичний заклад пацієнт із підозрою на коронавірус буде підвезений каретою швидкої медичної допомоги одразу до інфекційних боксів. І пацієнт, і лікар будуть одягнуті у засоби індивідуального захисту для попередження поширення інфекції. Вже у самому боксі пацієнта обстежать за допомогою наявного обладнання, зберуть увесь анамнез, заберуть необхідні біоматеріали для досліджень у лабораторії, призначать лікування. Хворий не зможе контактувати зі сторонніми відвідувачами, як і лікарі, які працюватимуть з ним.

Термін перебування такого хворого у закладі буде необмеженим, однак, відповідно до нормативної бази, що надається зараз країнам ВОЗ період карантину триває щонайменше 2 тижні.

За словами лікаря-інфекціоніста лікарні Ірини Панченко, коронавірус має багато схожих ознак із ГРВІ чи грипом, однак приводом для госпіталізації у такі бокси пацієнта стане наявність інформації про його перебування на територіях, де вже зафіксовано випадки цього захворювання.

"Основними симптомами є висока температура та кашель. У стандартах та протоколах, які нам доводять МОЗ та ВООЗ, визначено, що підставою підозрювати при таких симптомах коронавірус є наявність контакту з хворими на коронавірус або перебування у країнах, де зафіксовано випадки коронавірусної інфекції. У людини, яка потрапляє в заклад з підозрою на це захворювання, відповідно до діючого законодавства, забираються аналізи на вірусологічне дослідження та транспортується до лабораторного центру. Поки ми чекатимемо висновків вірусологічної лабораторії, пацієнт отримуватиме невідкладне лікування”, - пояснила лікар.
image
Переглядiв: 14475