8 лікарень на Кіровоградщині надають безоплатну медичну допомогу пацієнтам з інсультом

22.04.2024 12:49

З початку 2024 року у Кіровоградській області вже звернулися за медичною допомогою при гострому мозковому інсульті 656 пацієнтів. Це пріоритетна послуга, за яку Національна служба здоров’я України сплачує за підвищеним тарифом. Про це повідомила прес-служба НСЗУ, інформує медіапортал DOZOR. 

Отже, особи, які зазнали гострого мозкового інсульту, можуть пройти безкоштовне обстеження та, у випадку підтвердження діагнозу, отримати безкоштовну медичну допомогу. Електронне направлення для цього не є обов'язковим. В цьому році за послуги лікування інсульту медзакладам Кіровоградської області НСЗУ вже оплатила 8 475 323 грн.

«В Кіровоградській області безоплатну медичну допомогу при гострому інсульті надають 8 лікарень, що мають договір з НСЗУ. Це гарантія того, що там є необхідний медичний персонал, обладнання, а також можливість зробити всі необхідні обстеження, без яких якісна допомога є неможливою. Такі лікарні мають забезпечити пацієнтам цілодобове проведення лабораторних досліджень, СКТ головного мозку включно з СКТ-ангіографією та/або МРТ головного мозку включно з неконтрастною МР-ангіографією. Таку візуалізацію мають зробити не пізніше 60 хвилин з моменту, як людина потрапила до лікарні. Всі послуги для пацієнтів є безкоштовними», - наголошує Наталія Шуліка, заступниця директора Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ.

В межах пакету “Медична допомога при гострому мозковому інсульті” для пацієнтів безоплатними є такі послуги:

● первинний огляд пацієнтів невропатологом та/або нейрохірургом;  

● невідкладна нейровізуалізація (КТ чи МРТ) не пізніше 60 хвилин після доставлення пацієнта до лікарні; 

● проведення лабораторних та інструментальних (СКТ, МРТ, ЕКГ, УЗД тощо) досліджень в режимі 24/7;

● системна тромболітична терапія (при ішемічному інсульті);

● при необхідності проведення або термінове транспортування пацієнтів до лікарні, в якій можуть проводити ендоваскулярні нейроінтервенційні втручання або нейрохірургічні втручання; 

● своєчасне проведення седації, анестезії та знеболення;

● цілодобове лікарське спостереження та медсестринський догляд;

● надання медичної допомоги в умовах палати та\або відділення інтенсивної терапії;

● забезпечення ліками, зокрема, для тромболітичної терапії, визначеними Національним переліком основних лікарських засобів; 

● надання реабілітаційної допомоги протягом гострого реабілітаційного періоду та направлення пацієнтів для отримання послуг з реабілітації у післягострому реабілітаційному періоді та ін.

Повний перелік безоплатних послуг та вимоги до закладів, які надають допомогу в межах пакету “Медична допомога при гострому мозковому інсульті” можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі “Вимоги ПМГ 2024” (п. 37).

Перелік лікарень, які надають безкоштовну допомогу при інсульті, можна знайти на дашборді   “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”, обравши групу послуг “Медична допомога при гострому мозковому інсульті”. Перейдіть на карту надавачів медичної допомоги і наберіть “інсульт” у фільтрі “Група послуг”. 

Або ж зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, оператор допоможе знайти найближчий заклад. Або надасть інформацію, чи має лікарня, в яку пацієнта привезла швидка, договір з НСЗУ на лікування інсульту.

Більше про безоплатні медичні послуги для пацієнта за Програмою медичних гарантій можна знайти в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням: https://cutt.ly/Nw5buw0b

Переглядiв: 268