82% жителів Кіровоградської області мають свого сімейного лікаря

11.11.2021 16:23

82% жителів Кіровоградської області мають свого сімейного лікаря. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прес-службі МОЗ. 

На Кіровоградщині у 53 закладах первинної медичної допомоги працює 527 сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

Більше 757 тисяч жителів області уклали декларацію з сімейним лікарем, терапевтом та педіатром. Це більше 82% жителів області. Із них у лікарі-ФОП обслуговуються 39,3 тис. людей. У приватних центрах сімейного лікаря, терапевта та педіатра обрали більше 9 277 жителів області. Всі послуги приватників, які мають договір з НСЗУ, безоплатні для пацієнта.

Перелік безоплатних послуг, які надають сімейні лікарі, терапевти та педіатри чітко визначений і включає: консультації з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію згідно календаря щеплень, створення електронних рецептів на “Доступні ліки”, інсулін та електронних направлень на проведення досліджень чи лікування та ін.

Навантаження на лікарів первинної медичної допомоги досить велике. Тільки у 2021 році лікарі первинки у області виписали понад 856 тис. направлень та майже 330 тис. електронних рецептів на “Доступні ліки” пацієнтам із хронічними захворюваннями.

Обстеження у лікарів первинки пройшли понад 126 тисяч пацієнтів.

“Зараз навантаження на сімейних лікарів шалене. Адже ми є свідками стрімкого зростання захворюваності на COVID та активної вакцинальної кампанії. Сімейні лікарі надають широкий спектр послуг: видають довідки, надають адміністративні послуги, ведуть прийом пацієнтів та виписують рецепти на “Доступні ліки”.  Щоб зняти з лікарів додаткове навантаження я б радила звертатися за довідковою інформацією до реєстратури центру надання первинної медичної допомоги, на офіційні сторінки та контакт-центри органів державної влади та державних установ. Навіть COVID-сертифікат можна згенерувати та роздрукувати самостійно. Головне щоб всі дані були внесені коректно. Використовуйте час сімейних лікарі, терапевтів та педіатрів раціонально. Та ставитися з розумінням до свого лікаря!”—  закликає директорка Східного міжрегіонального департаменту НСЗУ Наталя Будяк. 
Переглядiв: 632