Активісти розповіли, як кіровоградським пішоходам не стати жертвами ДТП

14.11.2018 13:47
image

В обласному центрі активісти агенції сталого розвитку «Хмарочос» розповіли про результати проекту «Будь видимим» та про те, як пішоходам не стати жертвами ДТП у темну пору доби сьогодні, 14 листопада. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, проект передбачає використання світловідбивних елементів, зокрема, наліпок і брелків для безпеки на дорозі у нічний час.

«Проект народився як безпековий, в нього було закладено близько 10 компонентів, які ми змогли виконати. У першу чергу, нами рухала статистика по ДТП. Брелок, який є інструментом для безпеки, не є панацеєю. Але за кожним світловидбивним брелком стоїть просвітницька робота. Наша амбітна мета – це міська програма, яку ми готуємо. Тож плануємо взяти участь у конкурсі на громадський бюджет, оскільки батьки учнів усіх шкіл хочуть, щоб їх діти мали такі світло відбивні брелки», - зазначила директор агенції сталого розвитку "Хмарочос" Ірина Ткаченко.
image

При створенні проекту його автори вивчали досвід Естонії. Активісти вже провели 230 заходів та презентацій, присвячених безпеці руху для водіїв і пішоходів. Близько тисячі дітей отримали світловідбивні брелки.

«Маленький аксесуар біля людини привертає увагу до того, що інколи пішоходи нехтують своїми правами та обов’язками. Водій, знаючи це, і бачачи світловідбиваючий елемент, може вчасно зреагувати. ДТП стаються не через те, що пішохода не видно, а через те, що він не знає, як себе поводити на дорозі. Адже пішохід має бути уважним і не вибігати на проїзну частину. Найбільше у темну пору року пішоходи стають помітними у жовтому або білому одязі. Такі кольори привертають увагу водіїв та інших пішоходів, тому маленький брелок є великою роботою для безпеки пішоходів», - пояснює заступник начальника патрульної поліції області Марія Журавель.
image

За інформацією, ці брелки виконані з високоякісного матеріалу і аналогічні тим, які використовують в розвинених країнах Європи. Прикріпивши такі елементи на одяг або рюкзак, пішохід стає видимим на відстані до 400 метрів.

Світловідбивні наліпки можна придбати в інтернет-магазинах, а брелки у канцелярських магазинах, на заправочних станціях, будівельних гіпермаркетах і в автомагазинах. У середньому ціна брелока світловідбивних елементів 30 гривень.

image
image
Переглядiв: 589