Апетити «Укрпошти»: кіровоградці платитимуть за доставку преси на 50% більше

13.03.2017 10:53

image

Кіровоградців чекає чергове підвищення тарифів. На цей раз збільшити свої «апетити» має намір «Укрпошта», про що повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері звв’язку та інформатизації (НКРЗІ). На які саме послуги зросте ціна та на скільки, з’ясовував  DOZOR.

«Затверджене Комісією рішення в установленому законодавством порядку буде подано на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та набере чинності з дня його офіційного опублікування», – цитує регулятора видання «Сегодня».

Інформація про збільшення тарифів на доставку друкованих видань викликало неабияку тривогу видавців за передплатну кампанію. Зазначають – такі дії вбивають пресу.

«Рішення про підвищення тарифів на доставку друкованих ЗМІ я б назвав авральним, непродуманим та хаотичним. Це потягне за собою здорожчання преси. Ніхто не провів підготовчу роботу з видавцями, не прорахував ймовірні ризики та компенсації. Видавців просто поставили перед фактом. Нові тарифи ще не пройшли обговорення і поки що офіційно не затверджені і знаходяться на розгляді у Мінінфраструктури. Але територіальні відділення «Укрпошти» вже вимагають від видавців терміново надати ціни на передплату видань на друге півріччя 2017 року, оскільки вже за місяць загальний Каталог, за яким проводиться передплата на пресу, має бути надрукованим і розповсюдженим у всі відділення зв’язку. Але не знаючи досконально всіх тарифів, видавці просто не зможуть цього зробити, що зв’язує руки всім маркетологам компаній. Вони не можуть прорахувати реальну вартість продукції з урахуванням завищених тарифів від «Укрпошти». Іншими словами, це ставить під загрозу всю передплатну кампанію», - стверджує генерального директора Української Асоціації медіабізнесу Олексій Погорєлов.

Добитися коментарів від Кіровоградської дирекції УДППЗ «Укрпошта» виявилося непросто і нешвидко. Спочатку нам телефоном відповідали, що жодних офіційних листів про підвищення тарифів до Кіровоградської дирекції не надходило. Згодом порадили написати офіційне звернення, на яке обіцяли дати якнайшвидшу відповідь. За кілька днів на пошту сайту DOZOR надійшла офіційна відповідь.

«Укрпошта ініціює перегляд тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою. Таке рішення було схвалено Тарифною радою Міністерства інфраструктури України 2 березня 2017 року. Детальніше з новими тарифами можна ознайомитись на сайті Мінінфраструктури. Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), схвалила проект рішення про збільшення граничних тарифів на пересилання поштових карток, листів, бандеролей, рекомендованих відправлень (поштових карток, листів, бандеролей) і посилок по Україні. Було проведено засідання робочої групи з розробки граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку. Рішення про затвердження граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку приймалося на своєму засіданні НКРЗІ за участю представників Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, профспілок та профспілкових об’єднань України, Федерації роботодавців України. Далі документи НКРЗІ були направлені до Міністерства юстиції України на реєстрацію. В середньому тарифи підвищилися на 49,4%», - повідомили у відомстві.

Так, зміни торкнулися тарифів на послуги з пересилання:

- непріоритетної простої письмової кореспонденції (лист, поштова картка, бандероль) 5 грн. (лист вагою 20 – 50г), зростання становить 66,7%,

- непріоритетної рекомендованої письмової кореспонденції у межах України (лист, поштова картка, бандероль) – 4 грн., зростання для організацій 33,3%, для населення у 2 рази.

Тариф на пересилання посилки середньою вагою 2,5кг у межах України пропонується збільшити на 15,4%,

- пріоритетної простої письмової кореспонденції - 6,50 грн. (лист вагою 20 – 50г), зростання на 20,4%,

- пріоритетної рекомендованої письмової кореспонденції у межах України, яка стягується понад плату за масу, - тариф 4 грн., зростання на 25%.

Причинами підвищення тарифу в «Укрпошті» називають збитковість надання послуг. Зазначають, що навіть здорожчання  не компенсує і половину очікуваного збитку від передплати 2017 року. Нові тарифи на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою будуть введені в дію з 1 липня. Проте в «Укрпошті» зазначають, що  для клієнтів, які оформили передплату на весь 2017 рік, ціна доставки не зміниться.

 

 

Переглядiв: 1961