Атмосфера українського села: Кропивницька "Баба Єлька" з'явилася на виставці у США (ФОТО)

07.08.2023 10:01

У місті Спрус-Пайн в Америці в Kokol Gallery відкрилася виставка фотографа проєкту "Баба Єлька" Майкла Ендрюса "Resilience: The Heart of Ukraine".  Про це повідомляється на сторінці проєкту «Баба Єлька» у Фейсбук, інформує медіапортал DOZOR.

З 4 серпня по 9 вересня шанувальники проєкту "Баба Єлька", які проживають в США, мають можливість перейнятися атмосферою українського села, яке побчив Майкл під час експедицій Кіровоградщиною протягом 2018-2020 років.

«Зображення мають високу художню якість, здається, що світло майже проходить крізь фотографії», — каже керівниця виставки Кетрін Андрі. «Вони показують ландшафт і людей, які населяють ці ландшафти, таким чином, щоб глядач усвідомив, наскільки жахливими та трагічними є насправді руйнування в цій країні».

Під час волонтерства Корпусу Миру Сполучених Штатів в Україні у 2018–19 роках, Майкл Ендрюс доповнив свою службу консультантом агентства з питань ВІЛ та СНІДу, а також волонтерством у проєкті «Баба Єлька».

«Я був у захваті від цих подій (експедицій - ред.) у 2018 і 2019 роках і продовжую бути враженим відкриттями "Баби Єльки" сьогодні, незважаючи на безліч трагедій і перешкод, які доводиться проживати українцям», — каже Ендрюс. «Стійкість: «Серце України» — це данина пам’яті бабусям і їхнім сім’ям, які зберігають унікальну та прекрасну культуру країни».

До речі, виставка фотографій "Resilience" дебютувала у Шарлотті у 2022 році, а зараз перебуває в турі кількома американськими закладами. Майкл запрошує до обговорення ряду актуальних тем, зокрема знакової ролі жінки старшого віку в українській культурі, історії країни, традицій та сучасної війни.

«Кожне з цих зображень дуже особисте для мене, тому що мене запрошували в домівки, я був свідком життя цих людей», — каже Ендрюс. «Вони та люди, яких я люблю в Україні, все ще є частиною мене. Я сподіваюся, що люди отримають відчуття краси та унікальності української культури з цих зображень і того, що ризикує бути втраченим».

Переглядiв: 957