Атмосферно і співочо: у Кропивницькому YELKA підкорювала слухачів автентичними піснями (ФОТОРЕПОРТАЖ)

06.07.2023 20:06

У Кропивницькому в туристично-інформаційному центрі відбулася творча зустріч та концерт гурту "YELKA" сьогодні, 6 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Символічно, що захід пройшов у купальські дні. Тепла атмосфера цього заходу мотивувала присутніх відкрити своє серце творчості. А незабутній голос солістки гурту Світлани Буланової, яка виконувала старовинні пісні, зібрані під час експедицій проекту «Баба Єлька» Кіровоградщиною, не залишив байдужим жодного гостя цього дійства.

«Туристично – інформаційний центр запланував на сьогодні дуже цікавий захід. Сьогодні проходять купальські дні. Раніше в цей час проводилися різноманітні купальські дійства. Для нас сьогоднішній захід є дещо експромтом, сьогодні ми не в повній варіації гурту «YELKA» - з нами зараз немає нашого барабанщика. Ми поспіваємо календарно-обрядових пісень, ліричних. Думаю, що в цей дуже складний час для України треба давати трошки радості, аби вона зайшла у наші серця», - зазначила засновниця проекту  YELKA Світлана Буланова.

До слова, старовинні пісні звучать у вже сучасній обробці  - це своєрідний мікс автентичності та сьогоденних трендів сучасної української музики.

«За 5 років роботи проекту «Баба Єлька» в рамках якої ми здійснили 92 експедиції Кіровоградщиною, ми записали близько тисячі старовинних пісень. Нам пощастило записувати купальські пісні, але фрагментарно. Нам не пощастило зафіксувати повноцінний старовинний купальський обряд, який робили наші пращури. Але у нас є записи – спогади бабусь.  Вони ж згадують про своїх пращурів, народжених у кінці ХІХ століття, вони розповідали про те, як проводилися купальські обряди.  У ті часи на Івана Купала вінки не кидалися у воду, вінки створювалися з квіту картоплі та ягід і кидалися на городи – для гарного врожаю. Ті обряди, які виконуються сьогодні – вже можна назвати стилізованими»,  - каже Світлана Буланова.

Довідково:

"YELKA" (українською мовою Єлька) - український музичний гурт. Спільний проект Світлани Буланової (ідейниця, засновниця і голос проєкту) та Максима Величка (музика, аранжування, гітара) з міста Кропивницького створений у 2018 році.

Музиканти надають нового, сучасного звучання старовинним пісням, записаним проектом "Баба Єлька" від старожилів під час фольклорних експедицій Кіровоградською областю.

Стиль музики - електро фолк, пост рок. Названо гурт на честь Світланиної бабусі – Олени Рибалкіної, яку в селі називали «Єлька» і яка знала сотні народних пісень.

Переглядiв: 1654