Більше року батькам не надають пільги та виплати за загибель сина-військового

25.10.2017 09:23
image

Родині загиблого АТОвця з Маловисківського району Олександра Сімонова, якого вбили на території військової частини на Луганщині, більше року не надають статусу родини загиблого для отримання передбачених Законом України пільг. Про це батьки померлого Марина та Олександр Сімонови повідомили під час прес-конференції у прес-клубі сьогодні, 25 жовтня, інформує DOZOR.

За інформацією, військовий служив у військовій частині  в селі Троїцьке Луганської області. 14 жовтня 2016 року  23-річний Олександр Сімонов разом з двома товаришами за наказом командира пішов перевірити пост та замінити побратимів. Коли військові прийшли на пост, то побачили, що двоє солдатів знаходяться на посту у нетверезому стані. Сімонов зробив побратимам зауваження, після чого між військовими почалася сварка. Згодом один з військовослужбовців зарядив автомат та почав стріляти під ноги Сімонову. Одна з куль смертельно поранила військового. За фактом вбивства 17 жовтня була проведена експертиза, 19 жовтня батьки поховали свого сина. Однак, не зважаючи на те, що вони упізнали його, у висновках експертизи, стверджують, було багато неточностей.

«У висновках експертизи  вказані недостовірні дані, зокрема, не Олександрович, а Олексійович. Також була помилка у зрості. Цей хлопець не вживав алкоголю, був спортсменом, а у висновку вказано, що в його крові виявили 2,9 проміле. Батьки упізнали тіло свого сина, але досі не мають статусу родини загиблого в АТО військового. Його вбили з вогнепальної зброї, однак акту розслідування зброї немає. Ці документи просто приховують. Чого добивається військова частина – не відомо. Але батьки мають отримати статус та відповідні пільги. І держава має за це відповідати», - говорить Олена Кочканян.

За словами помічника адвоката, така ситуація пов’язана з небажанням держави виплатити родині загиблого компенсацію, розмір якої понад 900 тисяч гривень.

«У нас є люди, які є героями і їх мають захищати. Але військові органи, прокуратура та держава прикривають злочинців.  На даний час йдуть суди по двом обвинуваченням. Один з підозрюваних під арештом у СІЗО, а інший взагалі на волі, його не можуть знайти і в розшуку він не перебуває»,  - говорить правозахисник ГО «Українська правозахисна агенція» Олександр Сосонський.

За словами матері загиблого військового Марини Сімонової, керівництво військової частини, де загинув її син, не хоче  з нею спілкуватися.

«Нам казали, щоб ми раділи, що труп сина повернули додому. І щоб ми не чекали ніяких виплат. Говорили, що могли закопати мого сина і сказати, що він втік, зник або пішов воювати за сторону сепаратистів», - каже Сімонова.  

Наразі батьки загиблого військового чекають на вирок суду.

Переглядiв: 3420