Булінг дитини: на Кіровоградщині суд визнав винною матір школяра, який ображав однокласника

10.03.2023 12:46

Знам’янський районний суд визнав винною у адміністративному порушенні матір школяра Трепівського ліцею, який протягом трьох років словесно ображав однокласника. Відповідна постанова оприлюднена в Єдиному реєстрі судових рішень, інформує медіапортал DOZOR.

Так, школяр протягом трьох років систематично ображав, словесно ображав прізвиськом «Копчений» та вчиняв боулінг до свого однокласника 2010 року народження. В результаті чого останній втратив бажання відвідувати школу та вчитися, став депресивний. На підставі ст.3 КПК України до адміністративної відповідальності притягується мати малолітньої дитини, тобто своїми діями ОСОБА_1 скоїла правопорушення, передбачене ч.1 ст.173-4 КУпАП.

Матір школяра свою вину за протоколом визнала, вказала, що вона з сином провела бесіду, він зрозумів, що був неправий, пообіцяв поводитись більш чемно. При прийнятті рішення, просить врахувати, вона пенсіонер, до відповідальності притягається вперше.

«Адміністративна відповідальність за ч.1 ст.173-4 КУпАП настає за булінг (цькування), тобто діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві, у тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров`ю потерпілого», - зазначається у постанові.

У результаті суд визнав винною матір школяра.

Разом з цим, відповідно дост.22 КУпАПпри малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Тому при оголошенні усного зауваження виноситься постанова про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Суд врахував, що матір школяра вперше вчинила правопорушення, яке не є суспільно небезпечним, не спричинило і не здатне було спричинити будь-яку значну шкоду суспільним або державним інтересам, а також правам та свободам громадян, при цьому суддя враховує ту обставину, що вона щиро розкаялася, усвідомила протиправність своєї поведінки, провела бесіду із сином і є підстави вважати, що у подальшому не буде скоювати правопорушень, а також відсутність обставин, що обтяжують її адміністративну відповідальність, суддя вважає можливим, визнаючи матір винуватою у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.173-4 КУпАП, звільнити її від адміністративної відповідальності, відповідно до ст.22 КУпАП, обмежившись усним зауваженням.

Переглядiв: 1612