Чоловіка, якого підозрювали в стрілянині біля кропивницького супермаркету, виправдали

01.06.2020 06:26

Кіровський районний суд виніс вирок уродженцю Тернополя, якого підозрювали в стрілянині в громадському місці – на парковці супермаркету АТБ, що по вулиці Вокзальній. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у суді.

Так, пригода сталася навпроти багатоповерхівки. Підозрюваний побачив незнайомця, з яким у нього стався конфлікт. Попри наявність сторонніх осіб та перебування у громадському місці підозрюваний кілька разів вистрілив в бік невстановленої особи чоловічої статі з травматичного пістолета.

У подальшому підозрюваний, усвідомлюючи, що він вчинив злочин та може понести за це покарання,  сів у автомобіль та з місця події втік у невідомому напрямку.

Згідно з доводами сторони захисту, показаннями обвинуваченого, зміст яких наведено раніше детально, між ним та не встановленим досудовим розслідуванням чоловіком виник конфлікт, під час якого останній наніс йому удар рукою в область життєво важливого органу - голови. Після цього невідомий дістав пістолет, із якого здійснив п`ять пострілів в нього, два з яких потрапило в його руку та спину.

Оскільки у його автомобілі перебувала значна сума коштів, він оцінив вказану ситуацію як загрозу для свого життя, здоров`я та майна, маючи намір уникнути конфлікту, він почав тікати в сторону свого автомобіля та діючи в стані необхідної оборони, також витягнув травматичний пістолет, який здійснює постріли резиновими кулями, дозвіл на який він мав, здійснивши з метою самозахисту декілька пострілів лише в нападника і залишивши місце події. Також невідомий мав фізичну перевагу перед ним.

Відповідно до ст.ст.84, 95 КПК України показання обвинуваченого, які безпосередньо сприймав суд, є процесуальним джерелом доказів, тобто на виконання положень ст.94 КПК України підлягають оцінці з точки зору належності, допустимості, достовірності, а у сукупності зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення.

Оцінюючи показання обвинуваченого щодо обставин виниклого конфлікту із невстановленою особою, до моменту застосування зброї, а також наявності у обвинуваченого значної суми коштів в автомобілі, зважаючи на те, що стороною обвинувачення не надано з вказаного приводу суду жодного доказу, суд не вбачає жодних підстав ставити їх під сумнів та бере їх до уваги, оскільки вони узгоджуються із іншими доказами, які підтверджують обставини події.

У результаті суд ухвалив виправдати обвинуваченого у зв’язку з  недоведенням наявності в його діянні складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 КК України.  

Нагадаємо, біля одного з супермаркетів обласного центру сталася стрілянина. За інформацією, між двома чоловіками стався конфлікт, коли вони знаходилися у черзі. 34-річний містянин дістав травматичний пістолет, вистрелив в опонента та поїхав з місця події. Невдовзі правоохоронці розшукали зловмисника та затримали його. Також у підозрюваного вилучили зброю.

Переглядiв: 1853