Депутати Кіровоградської облради спробують звернутися до Президента щодо скасування підвищення ціни на електроенергію

20.06.2023 12:18

Депутати Кіровоградської обласної ради планують звернутися до Президента України  щодо скасування підвищення ціни на електроенергію для побутових споживачів та введення мораторію на підвищення цін/тарифів ЖКГ на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення. Відповідний проект рішення оприлюднений на сайті облради, інформує медіапортал DOZOR.

Так, постанова Кабміну № 544 передбачає, що з 1 червня 2023 року майже вдвічі збільшено ціни на електричну енергію для побутових споживачів — до 2,64 грн/кВт год.

«Це рішення зачіпає інтереси кожного українця і руйнує сподівання людей на те, що влада дотримуватиметься мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги під час війни. Враховуючи, що в умовах воєнного стану в Україні темпи зростання цін/тарифів на житлово-комунальні послуги суттєво випереджають темпи зростання реальних доходів переважної більшості громадян, а заборгованість за енергоносії вже перевищила вартість їх річного споживання, вважаємо, що держава має вжити невідкладних дій для відновлення належного соціального захисту людей та запобігання підвищенню цін та тарифів ЖКГ», - йдеться у тексті звернення.

Депутати обласної ради проситимуть прийняти відповідні рішення:

1) відповідно до статті 106 Конституції України зупинити дію Постанови Кабінету міністрів України від 30 травня 2023 р. № 544, якою з 1 червня 2023 року підвищено ціну на електроенергію для побутових споживачів до 2,64 грн/кВт год;

2) ініціювати встановлення загальнодержавного мораторію на підвищення цін на електричну енергію для побутових споживачів та цін/тарифів на інші види житлово-комунальних послуг на термін дії воєнного стану в Україні та шести місяців після його припинення;

3) згідно статті 8 Закону України № 1540-VIII від 22 вересня 2016 р. «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» ініціювати дострокове припинення повноважень членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, та призначення нового складу енергетичного регулятора із дотриманням процедур громадського контролю за доброчесністю та професійним рівнем кандидатів.

Переглядiв: 4750