Депутати облради вимагають продовження мораторію на продаж землі

09.10.2019 09:21
image

Депутати Кіровоградської обласної ради підтримали проект рішення щодо схвалення звернення  до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення сьогодні, 9 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

«Запропонований Урядом законопроект стосовно запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення передбачає надання права купувати сільськогосподарські угіддя не лише українцям, а й особам з подвійним громадянством, а також “українським підприємствам” хоча згідно з чинним законодавством українською може називатися навіть компанія, 99% у якій належить іноземцям, що становить загрозу продовольчій і економічній безпеці держави, адже площа сільськогосподарських земель в Україні складає 42 мільйони гектарів, – а це 72% усієї території України. Тому, в умовах війни, окупації, анексії, за неврегульованої законодавчо-нормативної бази з даного питання, відсутності відповідно підготовлених кадрів, продаж 72% території держави іноземцям буде означати новітню колонізацію України та загрожує існуванню її державності», - йдеться у проекті рішення.

Відтак депутати просять продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2025 року, не допустити їх масової скупки для спекулятивних цілей. Також народні обранці вимагають розпочати широке, публічне, суспільне обговорення щодо впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення та  винести питання щодо зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення на всеукраїнський референдум.

Переглядiв: 1056