Депутати облради звернуться до Зеленського через законопроект про ринок землі

29.11.2019 11:34
image

Депутати обласної ради підтримали проект рішення щодо звернення до очільника країни та Верховної Ради з проханням продовжити мораторій на продаж землі сьогодні, 29 листопада. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, текст звернення народним обранцям зачитав депутат обласної ради Андрій Тесленко.

«Ми, депутати Кіровоградської обласної ради, заявляємо про свою категоричну незгоду з законопроектом «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Вважаємо, що за існуючих умов продаж землі створить загрозу суверенітету України та економічній незалежності держави. Ми обурені нехтуванням думкою громадськості під час роботи над законопроектом, ігноруванням зауважень та застережень місцевих громад, фермерських та аграрних асоціацій», - йдеться у тексті звернення.

У зверненні депутатів також повідомляється, що наразі селяни-пайовики не захищені від протиправного відчуження власності на землю. Не завершене розмежування земель громад неминуче призведе до нових земельних суперечок на місцях.  Крім цього, досі не сформовано земельних кадастр.

«Законодавство України гарантує кожному громадянину право на отримання земельного наділу. На даний час цим правом не скористалися більше 30 мільйонів громадян. Відкриття ринку землі без реалізації цього права є дискримінаційним та призведе до соціальних потрясінь, - йдеться у зверненні до керівництва країни. – ми вимагаємо від Кабінету Міністрів України посилити державну підтримку вітчизняних аграріїв та збільшити державні інвестиції у розвиток соціальної інфраструктури українського села. Прискорити роботу над формуванням державного земельного кадастру та забезпечити прозорість механізмів реєстрації прав власності на землю. Вимагаємо від Верховної Ради України припинити розгляд законопроекту «про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Для уникнення правового вакууму у земельному питанні, вимагаємо прийняти рішення про продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення на наступний рік».

Крім цього, депутати просять внести зміни до законодавства щодо посилення кримінальної відповідальності за правопорушення у сфері земельних відносин.  Народні обранці радять у разі прийняття ВР законопроекту щодо ринку землі скористатися правом вето та забезпечити вирішення питання виключно на загальнонаціональному референдумі.

У результаті звернення підтримали усі присутні в залі 33 депутата.

image
image
image
Переглядiв: 802