До 100-річчя з Дня народження Василя Сухомлинського проведуть масштабну виставку і наукову конференцію

24.01.2018 14:11
image

До 100-рiччя видатного педагога Василя Сухомлинського в обласному центрі та у селищі Павлиш Онуфріївського району відбудеться низка заходів у вересні цього року. Про це йшлося на засіданні оргкомітету в ОДА сьогодні, 24 січня, інформує DOZOR.

Так, в середині вересня планується відкрити масштабну  виставку у Павлиській школі, де працював Василь Сухомлинський.  Серед експонатів будуть особисті речі видатного педагога, нагороди, результати праці Сухомлинського та його учнів, а також документи, які розповідають про видатного педагога та його родину. Крім цього, на початку жовтня у школі також проводитимуть і наукову конференцію за участю науковців та вчителів з усієї країни.

За словами заступника голови ОДА Сергія Коваленка, крім цього, необхідно підготувати необхідні пропозиції щодо концепції виставки.

Як зазначає селищний голова Павлиша Ірина Староста, для проведення виставки у школі, де знаходиться музей Василя Сухомлинського, необхідно реконструювати приміщення школи, крім цього необхідно приділити увагу ремонту системи теплопостачання закладу.

«Для того, щоб будівельники проводили будівельні роботи, треба зрозуміти концепцію заходів, які проводитимуться у музеї. Це буде перший крок. А потім вже будемо готувати саму експозицію», - зазначив заступник голови ОДА Сергій Коваленко.
«Місто виконуватиме всі заходи, які передбачені розпорядженням міського голови. В середині вересня під час Дня міста у Ковалівському парку ми створимо Алею казок Сухомлинського, марафон театралізованих казок Василя Сухомлинського, ми готові провести масштабні заходи, зокрема, фестиваль відеоказок, долучити до цього телебачення. Також місто долучиться до допомоги транспортом для підвезення учасників конференції», - розповіла начальник міського управління освіти Лариса Костенко.

Як повідомив Сергій Коваленко, на наступній сесії обласної ради на голосування буде виноситися проект рішення щодо фінансування даних заходів.

Довiдково:

Василь Олександрович Сухоминський народився 29 вересня 1918 року, починаючи з 1948 й до кiнця життя (1970 р.) працював директором середньої школи в с. Павлиш  Онуфрiївського району на Кiровоградщинi, заслужений учитель УРСР, Герой Соцiалiстичної Працi. Протягом 22 рокiв проводив тривалий педагогiчний експеримент, у результатi якого  створив оригiнальну систему виховання дiтей. Вiн є автором 48 монографiй, понад 600 наукових статей, 1500 оповiдань i казок для дiтей.

Твори В.О.Сухомлинського виданi 53-а мовами свiту, загальним тиражем майже 15 млн. примiрникiв. Книга “Серце вiддаю дiтям” перекладена на 30 мов свiту i витримала 54 видання. Його твори видавали у Азербайджанi, Вiрменiї, Бiлорусiї, Грузiї, Естонiї, Казахстанi, Киргизстанi, Латвiї, Литвi, Молдовi, Таджикистанi, Татарстанi, Узбекистанi, Чувашiї, а також у Англiї, Болгарiї, Iспанiї, Китаю, Монголiї, Нiмеччинi, Польщi, Румунiї, Угорщинi, Фiнляндiї, Францiї, Чехословаччинi, Югославiї, Японiї.

В.О. Сухомлинський увiйшов в iсторiю української педагогiки як педагог – гуманiст, творець педагогiчної системи, в центрi якої перебуває дитина як унiкальна особистiсть. 

Фото www.ukrlib.com.ua

Переглядiв: 4089