До в’язнів кропивницького СІЗО застосовували гумові спецзасоби та скотч

23.12.2019 11:17

До в’язнів державної установи «Кропивницький слідчий ізолятор №14» під час обшуків група швидкого реагування застосовувала спецзасоби. Про це повідомила уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова, інформує медіапортал DOZOR з посиланням на сайт відомства.

Так, в рамках оперативної перевірки додержання прав ув’язнених в умовах запровадження особливого стану з’ясувалося, що до 25 ув’язнених застосовували спеціальні засоби, зокрема для відстрілу гумовими кулями. 

«Цим особам спричинено тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Кожного ув’язненого оглянуто медичним працівником та надано меддопомогу. Усі випадки застосування спеціальних засобів задокументовано. Прокуратурою області розпочато перевірку законності їх застосування», - повідомила Людмила Денісова.

Вже вчора представник уповноваженого з дотримання прав людини в місцях несвободи Олександр Гатіятуллін під час повторної перевірки з’ясував, що перевищення повноважень з боку працівників груп швидкого реагування під час обшуків та стабілізації ситуації мало місце.

«Підтвердилися факти, що при проведенні заходів щодо стабілізації ситуації перевищувались повноваження з боку працівників груп швидкого реагування - застосовувався скотч для фіксації ув’язнених, застосовувалися заходи фізичного  впливу щодо людей з інвалідністю та неповнолітніх», - зазначила Денісова.

За її словами, заступника по оперативній роботі Радіона Друмова та завідувача медчастини Олександра Степанова вже звільнили, а питання щодо звільнення заступника начальника установи з комунально-побутового забезпечення - начальника відділу інтендантського та господарського забезпечення Валерія Артеменка наразі розглядається.

«Сьогодні робота на території СІЗО продовжується – буде проводитись огляд камер, спілкування з ув'язненими на предмет з’ясування обставин бунту, умов тримання та поводження з ними. Крім того, викликано начальника філії ЦОЗ ДКВСУ для організації медичної допомоги та фіксації тілесних ушкоджень ув’язнених осіб, а також буде перевірено медичну документацію», - зазначила Денісова.

Читайте також:

Що відбувається в кропивницькому СІЗО?

  

Переглядiв: 3830