Двох кіровоградців, які розкопали радіоактивний могильник, відвезли в поліцію

07.09.2017 13:21
image

У обласному центрі на вулиці Аджамській встановили осіб, які проводили розкопки території, де знаходяться радіоактивні відходи в металевих контейнерах сьогодні, 7 вересня. Про це сайту DOZOR повідомили у поліції області.

«Ось за цими кусками заліза, зараженими радіацією, лізуть «чорні металісти», не боячись онкозахворювань і відповідальності! Затримані "на гарячому". Порушення документує СБУ, спецінспекція та Національна поліція», - повідомив керівник міської спецінспекції Андрій Максюта.
«Сьогодні до поліції надійшло повідомлення про те, що невідомі на території вулиці Аджамської розкопують грунт. На місце події прибула слідчо-оперативна група. Правоохоронці виявили там двох чоловіків, які приїхали на легковому автомобілі. За попередніми даними, за допомогою кирків чоловіки викопували метал, який знаходився під шаром землі. При собі чоловіки також мали два металошукачі. В багажному відділенні автомобіля слідчі виявили шматки металу. Громадян доправили до міського відділу поліції, де вони надають пояснення своїм діям. Рішення стосовно правової кваліфікації дій громадян буде прийняте протягом доби. В даний час їх особи встановлено – це жителі обласного центру 28 та 30  років»,  - повідомила речник поліції області Віталіна Бевзенко.

Як повідомляв DOZOR, "чорні археологи" знову почали розкопки контейнерів з радіоактивними відходами.

Нагадаємо, в липні у Кіровограді в районі Аджамського шосе невідомі особи з допомогою екскаватора викопали з-під землі поржавілий радіоактивний метал, захований там у 1988 році у рамках дезактивації наслідків радіаційної аварії, що сталася на території ВГМ БУ-2 тресту «Кіровоградбуд».

Ліквідація наслідків дій копачів радіаційного захоронення на вул.Аджамській має обійтися державі у  20-25 мільйонів гривень, за інформацією джерела у міській раді. У той же час, як повідомляв DOZOR,  копачі отримають за завдану шкоду адміністративний штраф від 340 до 1360 гривень. Одного з підозрюваних у розкопках контейнерів з радіоактивними відходами покарали штрафом.

Фото Андрія Максюти

Переглядiв: 875