Ексклюзивно, натурально, з любов'ю: У Кропивницькому відбулася дегустація крафтових виробів (ФОТО)

23.10.2022 17:51

У Кропивницькому на майданчику кнайпи «Бамбетель» втретє відбулася дегустація крафтових виробів від місцевих виробників «КROPKRAFT 2022» вчора, 22 жовтня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

За словами співорганізатора заходу, господаря кнайпи «Бамбетель» та ТМ «Козацькі чебуреки» Дмитра Смельняка, захід покликаний на добрі справи – розвитку крафтового виробництва на Кіровоградщині.

«Попри складний час, протистояння, яке триває вже дев’ятий рік, ми намагаємося робити все, щоб об’єднати українців для того, щоб нація не просто відроджувалася, а щоб вона ставала міцнішою, заможнішою. Це потрібно і для того, щоб ми ставали справжніми господарями на своїй землі. З прадавніх часів ми сіяли хліб і виробляли багато корисних речей. Ідея щодо започаткування такого заходу належить нашим друзям – виробникам крафту - брендам «Крафтовий сир Румина» і «Козацький медок та смаколики», які звернулися до нас з пропозицією провести дегустацію своєї продукції. Пару місяців тому ми вперше провели цю дегустацію, тоді у ній взяли участь 8 виробників. Також ми запропонували і свою продукцію», - розповідає Дмитро Смельняк.

Дмитро Смельняк каже: згодом виробники вирішили, що варто робити такі дегустації крафтовиків регулярно, адже людей, які вкладають душу у виробництво, достатньо.  А дегустації та інші заходи об’єднують як виробників, так і гостей.

«Ми знаємо багатьох крафтовиків і наше завдання, зробити все, щоб вони згадали свою справу у цей нелегкий час. Також це своєрідний і важливий обмін енергією. Це дуже об’єднує. Наш літній майданчик, власне, і підбирався таким чином, щоб тут відбувалися благодійні заходи або ж банкети. І зараз ми проводимо вже третій збір крафтовиків тут. Раніше планували, що такі дегустації будуть щотижня, але для зручності, вони проводяться через тиждень і охоплюють вже не 7-8, а понад 15 виробників крафту. І нашими гостями стають не лише містяни та жителі області, а й гості з інших міст України», - ділиться співорганізатор заходу.

Крім цього, на території локації встановлена скринька від «Армії SOS», куди кожен бажаючий може внести кошти на потреби ЗСУ. На дегустації крафтовиків теж діє благодійний внесок – він символічний, але також спрямовується на потреби захисників.

На дегустації можна побачити та спробувати авторські сири та напої, зокрема, сидр, а також соки, м’ясні вироби та варіації натуральної медової продукції та багато іншого.

«У нас власний садок, смачні яблука і вже 5 рік ми виготовляємо алкогольні крафтові вироби. Почалося все з того, що 6-7 років тому мій син поїхав до Франції, коли навчався в ЦНТУ на агронома. Там він був на фермі, де виготовлявся сидр. Він приїхав і сказав: «Навіщо тобі продавати яблука на базарі, якщо можна створювати унікальні напої, які не будуть псуватися». І ми почали виробництво. Раніше ми виставлялися на ярмарках біля міської ради, на виставці «АгроЕкспо» тощо. На дегустації крафтових виробів ми з самого початку і тут ми вже втретє. Оскільки ми давно співпрацюємо з кнайпою «Бамбетель», то наші вироби можна спробувати тут у будь-який час», - каже учасник дегустації Юрій Баранок.

Співорганізатори заходу «Крафтовий сир Румина» зазначають: наразі Кіровоградщина знаходиться на стадії розвитку крафтового виробництва, а цей майданчик та дегустації дають можливість розвивати цю важливу сферу, яка розвивалася на території держави з давніх-давен.

«У нас сімейна сироварня - «Крафтовий сир Румина». Ми виготовляємо 20 видів сиру з молока кіз та корів, сумішей молока. Маємо в наявності молоді, м’які, витримані сири, а також сири з блакитною пліснявою. Починали працювати у 2015 році, тоді це було хобі, яке перетворилося на улюблену справу та сімейний бізнес. Крафтовики на Кіровоградщині є, і ми повинні пропонувати нашим людям натуральні продукти. Саме тому ми об’єдналися з крафтовиками, які виготовляють унікальну та натуральну продукцію і пропонуємо її нашим містянам та гостям Кропивницького. Завдяки нашим чорноземам у нас є всі можливості для того, щоб крафтове виробництво процвітало», - каже засновниця бренду "Крафтовий сир Румина" Наталія Русецька.

Співорганізатор заходу Дмитро Смельняк каже: наразі усі крафтовики та гості заходу задоволені, тому це є стимулом проводити такі дегустації на постійній основі. Водночас за збільшення масштабності заходу, є ймовірність зміни локації. Втім про це – згодом.  

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 3176