Експерти розповіли, на скільки подорожчає хліб на Кіровоградщині

08.11.2020 10:13
image

Хліб в Україні та на Кіровоградщині, зокрема, до кінця року може здорожчати на 10-15% за кілограм. Про це у коментарі медіапорталу DOZOR повідомив президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко.

“Зростання не буде катастрофічним, оскільки собівартість хліба - це не тільки борошно, це і інші складові, які не зросли, або зросли несуттєво. Тому подорожчання хліба в цьому році відбудеться за тонну на 10-15%. Борошно здорожчало орієнтовно на 25-30%. В залежності від регіону, сорту і так далі», - розповів Олександр Тараненко.

За словами президента ВАП, в грошах, ціна виробників на кілограм хліба базових сортів – чорного та білого, виросте на 2-3 гривні.

«Нині ціна коливалась орієнтовно в районі 20 гривень за кілограм – це ціна виробника. Відповідно, подорожчання спричинить ріс ціни на кілограм в межах 2-3 гривень. Тобто на буханці хліба буде в межах 1,5-2 гривні максимально», - додав Тараненко.

За його словами, статистичні дані свідчать, що споживання хліба в Україні в місяць на одну людину становить близько 2-х кілограмів хліба. Оскільки частина ринку знаходиться в тіні, то реальні цифри складають 4-5 кілограмів.

«Якщо ми будемо виходити з цих цифр, то здорожчання для середньостатистичного українця на хлібі становитиме в межах 10 гривень в місяць, що на фоні загального подорожчання просто несуттєве. Кіровоградщина одна із «пшеничних» областей, тому ця область є золотою серединою в усіх відношеннях, як у географічних, так і економічних. Як таких коливань на ціну хліба в області, які виходять за межі вказаних мною цифр, не варто чекати», - сказав президент ВАП.
Переглядiв: 1238