Фахівці знайшли порушення на понад 20 водогонах Кіровоградщини

19.05.2020 10:12

Фахівці знайшли порушення на 23 водогонах Кіровоградщини протягом минулого тижня. Про це медіапорталу DOZOR повідомили в Держпродспоживслужбі області.

За інформацією, перевірили 23 об’єкти водопостачання, де виявили низку порушень. Це два водогони Благодатненської сільської ради в Бобринецькому районі, водогін у Світловодському районі та 20 громадських колодязів, свердловини в Бобринецькому, Голованівському, Долинському та Світловодському районах.

Основними порушеннями на об’єктах централізованого водопостачання є нерозроблені проекти зон санітарної охорони джерел, відсутність виробничого лабораторного контролю води, яка надходить у водопровідну мережу, в повному обсязі згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 (водогони Бобринецького району), відсутність запасу реагентів та дезінфектантів для обробки води, не здійснюється профілактичне промивання та дезінфекція водопровідних споруд на водогоні (Світловодський район).

На об’єктах нецентралізованого водопостачання знайшли такі порушення:

- не систематично проводиться чищення та дезінфекція громадських колодязів, свердловин; відсутній лабораторний контроль води в повному обсязі згідно з ДСанПіН2.4-171-10 (Іванівська, Василівська сільські ради Долинського району);

- не проводиться щорічне планове обстеження споруд джерел, їх чищення, дезінфекція, знезараження питної води та лабораторний контроль після виконання робіт з поточного ремонту; відсутні графіки дослідження води за видом контролю, переліком показників, періодичністю, місцями відбору; не оформлені санітарні паспорти на джерела нецентралізованого водопостачання; біля громадських колодязів частково пошкоджені майданчики, відсутні підставки для відер; санітарно-технічний стан колодязів незадовільний, потребують поточного ремонту(Журавлинська сільська рада Голованівського району);

- періодичний лабораторний контроль за безпечністю та якістю питної води колодязів не здійснюється; санація шахтних колодязів та знезараження води не проводиться; санітарні паспорти на колодязі не оформлені; частина колодязів потребує ремонту зрубів(Благодатненська сільська рада Бобринецького району).

Так, спеціалісти направили рекомендаційні листи та пропозиції балансоутримувачам об’єктів централізованого та нецентралізованого водопостачання (головам Маківської та Глинської сільських рад Світловодського району, головам Іванівської та Василівської сільських рад Долинського району, голові Журавлинської сільської ради, керівництву Перегонівського КП «Перегонівка» Голованівського району).

При повторних обстеженнях об’єктів зафіксували виконання наданих пропозицій та усунення порушень, а саме: на об’єктах централізованого водопостачання територія навколо свердловин прибрана від побутового сміття, свердловина огороджена, забезпечена люком (водогін КП «Бережинський комунальник» Кропивницького району), обладнано запірні арматури, люки на свердловинах, проведено відбір проб води з діючих свердловин (водогін КП «Мала Виска Водоканал» Маловисківського району).

На об’єктах нецентралізованого водопостачання провели чищення та дезінфекцію колодязів, лабораторні дослідження води, отримані результати досліджень, паспортизована частина колодязів, джерел сільських водогонів (Голованівський район, шахтні колодязі на території Хмелівської сільської ради, джерела водогону ТОВ «Агроукррегіон», с. Розсоховатка Маловисківського району).

Також протягом минулого тижня перевірили 3 об’єкти водовідведення: КП «Новгородківська лінійна дільниця каналізаційного господарства», КП «Мала Виска Водоканал», каналізаційно-насосна станція в с. Соколівське Кропивницького району, що перекачує каналізаційні стоки на очисні споруди, які розташовані на території м. Кропивницького (споруда збудована в 2019 році, що вирішило проблему скиду неочищених каналізаційних стоків у річку Сугоклея). Порушень не виявили.

Переглядiв: 712