Фахівці з'ясували, хто був у штурмовику, останки якого знайшли на Кіровоградщині (ФОТО)

26.10.2020 12:11
image

Фахівці  «Пошук-Дніпро» встановили кількох членів екіпажу штурмовика ІЛ-2, останки якого знайшли на Кіровоградщині днями. Про це повідомила член пошукової групи Вікторія Сімкіна, інформує медіапортал DOZOR.

«Є докази, що в полі Кіровоградської області пошуковими системами "Пошук-Дніпро" Кривий Ріг, знайдені фрагменти штурмовика ІЛ-2, що вийшов з заводу на початку листопада 1943 р. Штурмовик дістався молодому, але вже досвідченому екіпажу. Командир - лейтенант Володимир Потєхін, 1919 рік народження. Стрілець - старший сержант Микола Виноградов, 1917 рік народження. 20 листопада 1943 р лейтенанту Потєхіну було 24 роки. Старшому сержанту Виноградову - 26. Кожен з цих хлопців до цього часу вже мав за два ордени!» - розповідає Сімкіна.

Крім цього, відшукані спогади командира другої ескадрильї 800-го штурмового авіаційного полку.

«Нічні заморозки чергувалися з відлигами. На завдання літали тільки досвідчені пілоти. Нас, молодих, притримували. Мала відбутися штурмовка танків і техніки противника. При переході лінії фронту, по групі слабкий вогонь вела зенітна артилерія. Нічого не віщувало жорстокого бою. Коли група наших літаків перейшла в пікірування на ціль, німці відкрили сильний вогонь з різних знарядь», - йдеться у спогадах.
image
image
«У першому заході наші літаки придушили частину зеніток. Пішли на другий захід. Мета була накрита. Палав танк і дві автомашини. Німці стали розповзатися від дороги. Коли пікірували в другому заході, прямим попаданням снаряда був виведений з ладу мотор літака Володі Потєхіна. З'явилися язики полум'я. По рації почули голос Володі: «Літак підбитий. Йдемо на таран. Прощайте!»» - повідомляється у спогадах командира другої ескадрильї.
image


Переглядiв: 2741