Голосування без прописки на виборах: що треба знати кіровоградцям

23.03.2019 15:56
image

Через тиждень відбудуться вибори Президента України і для того, щоб проголосувати, кіровоградці повинні заздалегідь перевірити себе у списках виборців та знати все про своє виборче право. Є випадки, коли виникають труднощі з місцем голосування або відсутністю прописки. Медіапортал DOZOR дізнався у координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області Зої Лебідь про те, що робити у таких випадках.

Як відомо, голосувати потрібно 31 березня з 8 до 20 години. За словами фахівця, право голосу  мають містяни, яким на день виборів виповнилося 18 років, належать до відповідних територіальних громад та проживають у межах відповідного виборчого округу. Якщо ж у місцевого жителя немає можливості знаходитися за місцем прописки у день виборів, то треба звертатися до відділів державного реєстру виборців, які працюють, зокрема, з 9 до 18 та з 8 до 17 години протягом тижня.

«Змінити своє місце голосування можна лише до 25 березня включно. Той, хто не може голосувати за місцем прописки повинен змінити місце голосування. Для цього необхідно у відділі державного реєстру виборців за місцем проживання пред’явити паспорт і документ, який підтверджує, що виборець буде відсутній у місті в день голосування. Це може бути квиток на потяг, виписка з санаторію або з роботи про відрядження. Також обов’язково треба вказати, де він хоче голосувати, щоб фахівці вивели його дані з основного списку та організували тимчасове місце голосування», - розповіла Зоя Лебідь.

Виборцю нададуть посвідчення про зміну місця голосування, але якщо оголосять другий тур виборів, то необхідно буде повторно звернутися до відділу.

У разі відсутності прописки містянин також може взяти участь у голосуванні.

«До 25 березня потрібно перевірити себе у державному списку виборців. Це можна зробити на сайті державного реєстру виборців, зайшовши в інтернеті в особистий кабінет. Там вказати прізвище, ім’я та по батькові і буде написано, де ви маєте голосувати», - пояснює фахівець.

Перевірити себе у списку виборців треба мінімум за п’ять днів до виборів, адже вони на дільницях є з початку березня.

«Для того, щоб переконатися треба зайти на дільницю, за якою прописані, та переглянути список. Якщо у прізвищі, імені або по батькові є неточності або помилки, то у дільниці можна написати заяву. Остаточні списки формуватимуться з 25 березня», - додала Лебідь.

Фото Etcetera Media

Переглядiв: 1944