Хірурги Кіровоградської обласної лікарні освоїли нові методики проведення операцій

01.10.2017 10:15
image

Нейрохірурги Кіровоградської обласної лікарні освоїли кілька нових методик і тепер можуть оперувати гематоми, пухлини, аневризми головного мозку. Цей мікроскоп дозволяє бачити місце локалізації інсульту у головному мозку та оперувати його. Про це у інтерв’ю сайту DOZOR розповіла головний лікар обллікарні Лариса Андреєва.

Великий перелік складних операцій нейрохірурги також почали робити на хребті. Придбання С-арки (елемент томографа) дозволяє під час операції у різних ракурсах бачити пухлину чи гематому головного мозку або грижу спинного мозку та проводити дуже точні, майже ювелірні операції.

"Раніше таких пацієнтів ми направляли у столичний інститут Ромаданова, а тепер вже більше року оперуємо в нашій лікарні. Зі зростанням досвіду наших нейрохірургів зростає складність таких операцій. Результатом придбання високовартісного обладнання стало те, що медична допомога стала надаватися більш кваліфіковано, а лікування стало менш затратним для пацієнта. Після оперування головного мозку або хребта біля хворого має знаходитися його родич. Цьому родичу у столиці потрібно жити на зйомній квартирі. При лікуванні такого хворого в нашій лікарні крім економії на проїзд та проживання також економляться кошти на обстеження. Адже надання невідкладної допомоги хворим і деякі обстеження на 30-40% фінансує обласний бюджет. Тому кількість пацієнтів, які потребують оперативного втручання, зросла у нас на 25-30%", - констатує керівник лікарні.

А у травматологів лікарні з'явився новий артроскоп. Тепер вони проводять операції на колінному суглобі, які мало травматичні, також оперують великокульшові суглоби (здійснюють ендопротезування). Це прорив у місцевому лікуванні, бо раніше таких хворих направляли в інститут травматології. Кіровоградська область єдина серед областей України не мала такого обладнання, але вже другий рік тут самостійно проводять такі операції. Новий апарат коштував більше 2 млн грн.

У відремонтоване опікове відділення, яке відкрилося у 2016 році, кілька місяців тому теж закупили дороговартісне обладнання. Хірурги відділення освоїли нові технології хірургічної пластики.

Детальніше читайте у матеріалі DOZOR «Лариса Андреєва про переповнені палати, нових лікарів і утеплення обласної лікарні»

Переглядiв: 3550