×
Історія
Хто жив у будинках мікрорайону Бикове у Єлисаветграді
У попередніх випусках ми розповідали про Солодку та Озерну Балки. Сьогодні наша перша подорож головними вулицями та численними провулками мікрорайону Бикове, на якому знаходиться балка Чечора, що ділить цей мікрорайон на дві частини.
Поява та заселення цього мікрорайону описані в «Історичному нарисі м.Єлисаветграда» за 1897 рік, видавцем якого був багаторічний міський голова О. Пашутін:
«В окрестностях крепости св. Елисаветы селились греки, молдоване, сербы, беглые русские и старообрядцы из Польши и Черниговской губернии. Таким образом вблизи крепости образовалось поселение, составляющее теперь часть г. Елисаветграда под названием Быкова или греческаго и Пермских.
Последнее получило название от лагеря Пермскаго Карабинернаго полка, вызваннаго в 1754 году для прикрытия рабочих людей и искоренения гайдамаков, – а первое по фамилии капитана Быкова жившаго там и заведовавшаго им, как равно и другими поселениями под главным руководством и начальством коменданта крепости св. Елисаветы.
Греки которые населяли предместье Быково имели своих старшин. Капитан Быков заведывал также отводом мест грекам в предместьи Быково. Так например из ордера коменданта крепости св. Елисаветы от 1-го апреля 1755 г. на имя капитана Быкова видно, что ему поручено было отвести место греку Дмитрию Юрьеву, желавшему поступить в мещанство крепости св. Елисаветы».
У цій книзі також зазначено, що значних збитків мікрорайону завдали пожежі 1833 та 1834 років.
Головні вулиці мікрорайону - Нижня, або ще Велика, і Верхня Биковські. Вони тягнулися від Великої Перспективної вулиці до Глиняної. Перетинали їх Володимирівський (Пушкінський), Плетений, Миргородський (продовження лівобережної Миргородської вулиці на правому березі Інгулу), Рівненський та Обривний провулки, а також Знам'янська (Тобілевича), Церковна (Каховська) і Павлівська (Рябкова) вулиці. Також тут були Чечорний, Союзний та Цегляний провулки і Польова (Габдрахманова) вулиця.
По Нижній Биковській вулиці у будинку Шулешка, між балкою Чечора і Знам'янською вулицею, була 8-я міська амбулаторія. На розі із Знам'янською вулицею, по стороні від річки, у будинку Сахарової була земська ветеринарна лікарня.
Також на цій вулиці мали будинки торговець мануфактурою М.А. Абідон, статський радник Михайло Степанович Долинський (на розі з Павлівським провулком), колезький асесор Назарій Миколайович Павловський, дружина надвірного радника Варвара Миколаївна Лукеш (на розі з Церковною вулицею), вдова полковника Анастасія Осипівна Гордеєва, підполковник Петро Панкратович Бутович, дворянин Іларіон Іванович Іванов та інші.
Два плани мікрорайону, датовані 1860 роком, і складені архітектором Шиліним.
У гуртожитку заводу Кличка, що був на розі Обривного провулку та Нижньої Биковської вулиці, проживав Михайло Драч, більш відомий, як Ригор Кобець – популярний в Білорусії письменник, драматург, засновник сценарного відділу кіностудії «Біларусьфільм».
На стіні будинку № 40/9 по Верхній Биковській вулиці, у якому знаходиться санепідемстанція, прикріплена пам'ятна дошка, що тут, на кінно-поштовій станції, зупинялися у серпні 1824 року російський поет Олександр Пушкін та у лютому 1825 року класик польської літератури Адам Міцкевич. Однак, це документально не підтверджено.
У вищезгаданому «Історичному нарисі м. Єлисаветграда» сказано, що у «1830-х годах был весьма популярным елисаветградским почтмейстером Грамеко, а по смерти его, сын его. Причем почтовая контора в то время помещалась в их же доме, на Нижне Быковской улице». Проте де знаходився будинок Грамеко - поки що не встановлено. А на плані Єлисаветграда за 1833 рік позначена лише одна поштова станція – по Великій Пермській вулиці.
У будинку № 29 по Нижній Биковській вулиці проживав М.М. Тараканов (1898-1976), народний артист УРСР. У 1985 році на фасаді будинку на його честь була встановлена меморіальна дошка, проте років десять тому її зняли і здали у брухт.
План місцевості та проект будинку сина купця Гершка Когана на розі Нижньої Биковської та Знам'янської вулиць (нині це будинок № 41). Архітектор І. Шилін. ДАКО,Фонд 18 Опис 1 Справа 60 «Планы на постройку обывательских домов в г.Елисаветграде в 1860 году».
Плани двох будинків на Биковому із цієї архівної справи. Архітектор Шилін, 1860 рік.
Бикове пам'ятає одного з найвизначніших українських письменників ХХ століття, державного та громадського діяча Володимира Кириловича Винниченка (1880-1951). Він здобував початкову освіту у Биковському народному училищі імені Жуковського, вступивши до нього у 1887 році. Навчальний заклад знаходився на розі Миргородського і Плетеного провулків. Будівля училища збереглася. Старші брати Винниченка (за матір'ю) також закінчили це училище.
На Верхню Биковську вулицю згодом перебрався жити батько Володимира Винниченка - Кирило Васильович. Краєзнавцями з'ясовано, що у вересні 1919 року він придбав будинок на розі Верхньої Биковської вулиці і Миргородського провулка, а у 1924 році виїхав до села Григорівка (нині Новоукраїнського району).
На цьому перехресті знаходився будинок батька Володимира Винниченка
З 1909 по 1922 рік на Биковому жив письменник Юрій Яновський (1902-1954). Спочатку жив у родині рідної сестри батька Ганни Вільчинської, якій належала права половина будинку (вулиця Ровенська, 11). Будинок знаходився напроти народного училища імені Жуковського. Згодом до Єлисаветграда перебралися батьки Яновського і оселилися у лівій половині цього будинку. У записнику Яновського зазначено, що будинок на Кріпосній площі, 25 на розі Чечорського завулка куплено батьками у 1917 році. У вересні 1970 року на стіні цього будинку було відкрито меморіальну дошку.
На Биковому збереглося багато цікавих в архітектурному плані будинків.
Про ці будинки, а також про відомих людей, які проживали у мікрорайону Бикове, ми продовжимо розповідь під час наступної нашої зустрічі.
В. Григораш спеціально для медіапорталу DOZOR

Фотографії С. Невесьолова та з колекції Ю. Тютюшкіна
Переглядiв: 10334
ОЛЕКСІЙ  КАПРИЦЯ
фотокореспондент: ОЛЕКСІЙ КАПРИЦЯ
Facebook Twitter Viber Skype