Інгул вмирає: У Кропивницькому активісти закликали рятувати річку (ФОТО, ВІДЕО)

23.07.2019 10:46
image

В обласному центрі на Набережній активісти влаштували акцію задля порятунку річки Інгул сьогодні, 23 липня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, головна мета акції  – донести до влади, а також до містян те, що водна артерія знаходиться в незадовільному стані і задля порятунку Інгулу необхідно вже зараз виконувати водоохоронні заходи. Задля інформування населення про проблему активісти впродовж літа роздаватимуть містянам брошури, де чітко прописано, що впливає на такий стан річки та які екологічні права мають люди. 

«Річка – це важливо, це єдина така артерія у нашому місті, - повідомила президент асоціації «Громадські ініціативи» Любов Лук’янцева. – Ми зверталися з двома інформаційними запитами про стан річок Інгул та Сугоклія та місць, які начебто обладнані під місцеві пляжі. Міська рада на наш запит відповіла, що вони про стан води не можуть нам надати інформацію, тому що це не в їх компетенції і направили наш запит до Кіровоградського обласного лабораторного центру».
image

Згідно з результатами лабораторних досліджень, які виконували фахівці обласного лабораторного центру, вода в Інгулі за низкою показників не відповідає гігієнічним вимогам.  Зразки води відібрані у річці в районі Новомиколаївки, Ковалівки та Міського саду. Зокрема, у воді міститься підвищена кількість ртуті.

Під час акції активіст Сергій Макада зайшов в Інгул у спецкостюмі, цим самим демонструючи небезпеку, яку зараз несе вода в річці для тих, хто захоче в ній купатися.

«Небагато є обласних центрів в Україні, де річка протікає по центру міста та ділить його на лівий  правий береги.  Тому влада, в даному випадку місцева, має зайнятися очищенням річки, якщо немає змоги самостійно, то залучати кошти субвенції. Ми бачимо, що фактично за всі роки незалежності України влада серйозно не займалася очищенням річки. Чи може допомогти влада річці? Безумовно, так. Тому потрібно врахувати думку екологів та  спеціалістів, які точно знають, що треба зробити, щоб річка була живою і стала окрасою міста», - висловив думку представник організації «Активна громада» Анатолій Стоян, зазначивши, що і містяни мають не забруднювати річку і не погіршувати її стан.  

Читайте також:

Що відбувається з Інгулом (ВІДЕО)

image
image
image
image
Переглядiв: 5728