Кіровоград займає останні сходинки з прозорості бюджету

19.02.2019 13:52
image

В обласному центрі презентували рейтинг з оцінки прозорості бюджету на 2018 рік міста сьогодні, 19 лютого, інформує медіапортал DOZOR.

Так, мета проекту - допомогти органам місцевого самоврядування у втіленні в життя рішень та практик бюджетної прозорості. Також планують залучити громадян до участі в бюджетних процесах на місцевому рівні. Оцінка розроблена за допомогою методології, яку створили експерти та науковці.

За результатами, серед 37 міст України, які піддалися оцінюванню, лідирує Дрогобич із загальним показником прозорості 73 %. Друге та третє місця розділяють Чернівці (65 %) та Краматорськ (58%). Кіровоград із загальним рейтингом 34 % обіймає четверту сходинку знизу.

Так, за показниками прозорості результати нашого міста складають: складання проектів бюджету – 34 %, розгляд проекту бюджету та прийняття рішень про місцевий бюджет – 45 %, виконання бюджету, включаючи внесення змін до рішення про місцевий бюджет – 44 % і підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього – 24 %.

«Кропивницький в жодному показнику не досяг максимальної кількості балів. Цифри не дуже задовільні, тому що інновативної практики (залучення громадян до консультацій та участь у прийняті бюджетних рішень – ред.) в нашому місті, на жаль, практично не застосовується. На етапі складання бюджету низька оцінка, тому що громада практично не залучена до процесу обговорення бюджету. Крім того, у нас немає зведеного бюджету. У грудні прийнятий бюджет і протягом року вносяться зміни. У громадян немає можливості подивитися актуальний бюджет з усіма змінами», - розповіла виконавчий директор ГО «Територія успіху» Інга Дуднік.

Також директор ГО «Територія успіху» зазначила, що відсутні титульні списки капітальних видатків міста, за допомогою яких можна було бачити, на що витрачені кошти. 

image
image
image
Переглядiв: 442