Кіровоградці вийшли на акцію протесту через знищення 40-річних лип (ФОТО)

25.03.2019 15:11
image

Через незаконне знищення сорокарічних лип жителі вулиці Волкова вийшли на акцію протесту. Про це повідомляє кореспондент медіапорталу DOZOR.

У суботу вранці, 23 березня, невідомі спиляли 4 липи на земельній ділянці, яка належить екс-депутатці міської ради Вікторії Новікової. Тут підприємиця збирається побудувати нові магазини.

Місцеві жителі кажуть, що незнайомі винищувачі працювали швидко та злагоджено, так що ніхто і схаменутися не встиг, як дерева було спиляно і навіть вивезено в невідомому напрямку. На цьому місці незабаром має з’явитися кілька нових магазинів. Цинізму додає той факт, що за кількадесят метрів від цього місця знаходиться спецінспекція обласного центру.

«Ці незрозумілі рухи навколо цієї ділянки почалися ще минулого року. Ми зібрали підписи жителів всього цього великого будинку (по вулиці Волкова, 11, корп. 1, – Ред.)  проти появи ще кількох магазинів. Їх тут навкруги і так дуже багато – продають усе, що потрібно і не потрібно людям. Крім того, під цією ділянкою проходить теплотраса, а на ній капітальне будівництво заборонене. Ми звернулися і в міську раду, і до місцевого депутата Ігоря Волкова, він направив усі необхідні запити щодо цієї ділянки. Це питання також було винесено на засідання обласної громадської ради. Через резонанс все це затихло. І от пройшов рік, і ми бачимо – дерева знищено. На той момент, коли ми прийшли, тут була поліція», – говорить голова громадської організації «Озеленення Кропивницький» Надія Паливода, яка намагалася відстояти знищені дерева.

За її словами, люди, які залишилися на місці події, заявили, що без проблем заплатять 15 тисяч штрафу, яким їх можуть покарати, мовляв, ми люди небідні.

«Якісь рішення виносяться, а їх ніхто не виконує, хтось просто нахабно робить своє, і ніхто не може їм протистояти. Місто перетворюють фактично на базар. З точки зору цієї підприємиці, людям потрібні магазини. З точки зору людей, їм потрібні зелені зони та дерева. Де найти цей компроміс, я не знаю», – обурюється Надія Паливода.
image
image
Місцеві жителі переконані – «забудовники» збираються перенести теплотрасу. Про це свідчить наявність на ділянці труб, які привезли того ж ранку у суботу. Але для цього доведеться руйнувати асфальт, який за міський кошт поклали тут минулого року.
«Дерева на вулиці Волкова знищили без жодного дозволу. Земельна ділянка там відведена, вона знаходиться в оренді у людей. А за незаконне знищення зелених насаджень було складено адміністративний протокол. Ми передали його на адмінкомісію, а та має прийняти рішення про накладання штрафів. Згідно ст. 152 КУпАПу,  їх суми для фізичних осіб від 340 до 1360 гривень, для юридичних – від 850 до 1700», – прокоментував варварське знищення дерев голова спецінспекції Андрій Максюта.

За його словами, по закону ситуація мала вирішуватися так: під час передачі земельної ділянки до нового власника мали бути заактовані всі дерева, до документа вносяться їх кількість, порода, вік, балансова вартість. Після цього визначаються збитки, які понесе держава в результаті їх знищення. Гроші цей громадянин чи підприємство мають сплатити до бюджету. Потім отримується дозвіл, і дерева спилюються. А за сплачені кошти створюються нові зелені насадження та утримуються існуючі.

«Це по закону воно так має бути. І як можна унеможливити такі випадки? До кожного ж дерева не приставиш ні інспектора, ні поліцейського», – наголосив Андрій Максюта.
image
Переглядiв: 1863