Кіровоградці вимагають від Райковича не знищувати дерева біля пологового будинку

28.04.2017 09:44
image

Кіровоградські екозахисники вимагають від міської влади зберегти від знищення 18 дерев, які знаходяться  біля пологового будинку №1 на Миколаївці. Про це у спільноті «Озеленення Кропивницький», що у Фейсбуці, повідомила громадський інспектор спецінспекції Надія Паливода, інформує DOZOR.

«Шановний Андрію Павловичу! Ми, мешканці міста, глибоко стурбовані ситуацією, яка склалася в місті із зеленими насадженнями. За два роки місто втрачає 1400 дерев. Чи висаджується рівнозначна кількість їм на заміну? По-перше, нам надали відповідь з міської ради, що коштів на придбання саджанців взагалі не передбачено -  як управлінням ЖКГ, так і управлінням земвідносин.  Ваша заява про те, що потрібно видалити ще 18 дерев на території пологового будинку №1 на Миколаївці через те, що вони мають «неестетичний вигляд», є дуже дивною. За словами директора КП «Благоустрій» В.Луценка, ці дерева не є аварійними, і в деяких із них достатньо видалити лише сухі гілки. Сухих і фаутних  дерев там теж немає  - ми виїжджали на місце і також оглянули дерева, зафіксувавши стан кожного з них. В разі видалення цих цілком здорових дерев ми будемо звертатися в екологічну інспекцію та Міністерство екології. Заміна паркану колись у майбутньому також не є виправданням для знесення зелених насаджень. Просимо вас залишити ці 18 дерев у спокої і для початку замінити ті, які вже було знищено на цій території», - йдеться у тексті звернення.

За словами громадського інспектора, основна роль дерева в місті – не естетична, а оздоровлююча.

«Одне доросле листяне дерево виробляє за рік 120 кг кисню і поглинає 12 кг вуглекислого газу, сажі й автомобільних вихлопів. Туя – виділяє мізерну кількість кисню і не поглинає CO2, тому що в неї немає листя. Вона не створює затінку влітку, не захищає будівлі від холодного вітру взимку. Єдина функція туї ─ естетична. Але для міста, яке займає перше місце в Україні за рівнем онкологічних захворювань і за рівнем запиленості повітря, естетика ─ це не актуально. Людям потрібні листяні дерева, які будуть очищати повітря і покращать екологічну ситуацію в місті. Просимо також вас переглянути свою дивну заяву про викорчування прибудинкового винограду по всьому місту. Цією заявою ви дискредитуєте свій імідж мудрого і розважливого керівника. Не забувайте, Андрію Павловичу, що ваша поведінка як міського голови є також прикладом для наслідування. Зважаючи на те, що в нас і так вистачає людей, які з радістю нищать перед своїми магазинами дерева або обрізають їх «насмерть» ─ аби ті не закривали їхні вивіски, - закликаємо вас припинити орієнтуватися на винищення зелених насаджень», - йдеться у зверненні.

Підтримати дане звернення можна за даним посиланням.

image

Фото Надії Паливоди

Переглядiв: 2299