Кіровоградцям показали "козацьку" виставку відомого мультиплікатора (ФОТО)

29.05.2018 14:24
image

В обласному центрі в галереї "Єлисаветград" відкрилася виставка робіт відомого мультиплікатора Володимира Дахна сьогодні, 29 травня. Про це повідомляє медіапортал DOZOR.

Так, виставку, яка складається з кількох десятків робіт, привіз відомий художник Андрій Кулагін. Зокрема, в експозиції показані замальовки аніматора-мультиплікатора, завдяки яким і були створені анімаційні фільми про козаків.

"Колекція даних творів потрапила до мене випадково. Друг Володимира Дахна розповів мені про те, як створювався фільм, і по частинам роботи мультиплікатора потрапили до мене. Дану колекцію я формував з того, що в мене є. Тут є багато ілюстрацій, де показані фрагменти створення мультфільмів "Як козаки…". Таку виставку я показав у Києві і мені стало важливо показати її якомога більшій кількості людей. "Козаки" – це ціла епоха. Зараз є багато продуктів, ресторанів, де є назви "козацька" чи "козацькі". Це все завдяки роботі Володимира Дахна", - розповів Андрій Кулагін.

За інформацією, виставку можна буде переглянути в галереї до 17 червня.

Довідково:

Володимир Авксентійович Дахно (народився 7 березня 1932 Запоріжжя - дата смерті 28 липня 2006, Київ) - український художник-мультиплікатор, режисер, сценарист, лауреат Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1988), Народний артист України (1996). Відомий як автор всенародно улюблених мультфільмів, зокрема серіалу «Як козаки ...».

«Козаки» - серія мультиплікаційних фільмів, знятих в УРСР на українському студії «Київнаукфільм». Автор сценарію і режисер - Володимир Дахно. Всі мультфільми є короткометражними, їх тривалість не перевищує 20 хвилин. У 1960 році В. Дахно дебютує в якості художника-мультиплікатора з мультфільмом «Пригода перцю», який став першою роботою творчого об'єднання. Повною мірою талант В. Дахно розкрився в 1967 році з виходом першої серії мультфільму «Як козаки ...», при створенні якого він виступає в ролі художника, режисера і сценариста. Мультсеріал відразу став популярним. Герої мультфільмів «Як козаки ...» є найбільш впізнаваними персонажами в українській мультиплікації. Всього В. Дахно створив дев'ять короткометражних мультфільмів про запорізьких козаків.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
Переглядiв: 1842