Коли до кіровоградських храмів привезуть благодатний вогонь

27.04.2019 09:40
image

У всі храми та собори обласного центру привезуть Благодатний вогонь з Києва вночі 28 квітня. Про це медіапорталу DOZOR повідомив прес-секретар Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви Іоанн Ганчин.

Так, спочатку Благодатний вогонь прибуде до Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці (біля спортшколи), далі вогонь буде переданий до інших храмів обласного центру. 

«Благодатний вогонь – це як свідчення Воскресіння Христового. Він сходить вже не одне століття: перші письмові відомості про його сходження з’явилися ще з ІV століття. Христос після Його сходження на небо залишив для нас такий видимий знак про Себе, щоб ми завжди впевнювалися у Його Воскресінні ще й таким способом. Благодатний вогонь сходить у Єрусалимському Храмі Гроба Господнього. Спочатку Вселенський патріарх роздягається до священицького спіднього одягу, його оглядає поліція, щоб перевірити, чи нема у нього якихось речей, які можуть викликати вогонь. Після цього він заходить до храму та молиться. Молитва може тривати як кілька хвилин, так і кілька годин. Після цього з’являється Благодатний вогонь. У перші хвилини після сходження цей вогонь не обпікає, не палить. Багато вірян пересвідчуються у цьому, проводячи ним по волоссю чи обличчю», - розповів Іоанн Ганчин.

Довідково:

Благодатний вогонь — поширена у православ'ї назва вогню, використовуваного у великодній церемонії виносу Святого Світла з Гробу Господнього, в Єрусалимському Храмі Воскресіння. Церемонія проводиться у Велику суботу сумісно грецьким Єрусалимським православним патріархатом та єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви. Винесення Благодатного вогню символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскресіння Господа. Після чудесного сходження перші кілька хвилин цей вогонь не обпалює, їм "умивають" обличчя, руки.

Переглядiв: 697