Колишніх посадовців кропивницького вишу судитимуть за розтрату бюджетних 5 мільйонів гривень

21.03.2024 10:36

Колишніх посадовців бухгалтерського відділу Центральноукраїнського державного університету ім.В.Винниченка судитимуть за розтрату бюджетних коштів. Йдеться про неправомірне нарахування зарплати та премії працівникам вишу на загальну суму майже 5,3 млн гривень. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у прокуратурі області. 

За даними досудового розслідування злочинна група з числа вищевказаних працівників упродовж 2018-2021 років з метою незаконного збагачення безпідставно нараховували та виплачували працівникам  навчального закладу зайві грошові кошти через премії.

Слідством  встановлено, а в подальшому підтверджено висновками відповідних експертних досліджень  розтрату майже 5,3 млн грн бюджетних коштів.

Отримані  у протиправний спосіб кошти згодом легалізували шляхом придбання товарів та майна для особистих потреб. Як результат державі спричинено матеріальних збитків на вказану суму. Фігурантам справи інкриміновано  вчинення злочинів, передбачених ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч.3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

За скоєне обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з  конфіскацією майна.Досудове розслідування  -  ГУНП в області, оперативний супровід - УСР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Переглядiв: 319