Контакт з глядачем та незвичний формат: Вперше у театрі Кропивницького покажуть імерсивну виставу «Марко Лукич».

08.02.2024 17:07

У Театрі Корифеїв відбудеться прем’єра імерсивної вистави «Марко Лукич» у суботу, 10 лютого та у неділю, 11 лютого. Про це під час брифінгу повідомив керівник театру Сергій Корнієнко, інформує медіапортал DOZOR.

До вистави увійшли уривки 7 п’єс Марка Кропивницького, деякі з них не показували на сцені цього театру. Мова йде про твори «Доки сонце зійде – роса очі виїсть», «Чмир», «По ревізії», «Олеся», «Мамаша»,  "Глитай, або ж павук" та «Старі сучки й молоді парості»».  Учасниками дійства стануть усі актори театру та музиканти оркестру, які наповнять його новим живим звучанням.

«Це буде досить екстравагантна робота для театру Корифеїв, вона не подібна до вистав, які презентували тут. Вистава створена за п’єсами Марка Кропивницького, наша задача – освіжити, оновити їх і показати їх в іншому ракурсі. І головне – заповнити простір театру, усі його куточки акторською грою та мистецтвом. Тому наша історія – екскурсія глядача у життя театру за лаштунками. Глядач не сидітиме у партері і дивитися на сцену, а мандруватиме разом з головним героєм Марком Лукичем театром, - розповів режисер-постановник вистави Микола Бабин. – Оформлення локацій теж створені і є цікавими для глядачів. Ми намагалися заповнити простір по-різному і досить влучно для глядача».

«Коли я потрапив у театр, переді мною постала важлива місія: яким чином зберегти українські традиції і говорити про них, і водночас залишитися в контексті сучасного світового театру. Ми маємо не оживляти традиції, а брати їх за фундамент і дивитися на них в контексті театру. Адже театр – це приклад передової думки. Так було завжди. В цьому театрі було найсучасніше бачення творчості. Це не просто вистава, а імерсивний театр, де актори руйнують дзеркало сцени, виходять до глядача і знаходяться з ним в контакті. І глядач може подорожувати з акторами театром і відчути їхню енергетику. Це ніби рандеву з актором, коли ви бачите майстерність і професіоналізм кожного з них, відчувати напругу, бачити сльози, бачити гру. Це можливість відчути майстерність колективу Театру Корифеїв», - зазначив директор театру ім. М. Кропивницького Сергій Корнієнко.

Режисер – постановник вистави Микола Бабин каже: актори легко погодилися на новий формат роботи та із задоволенням долучилися до репетицій цього проєкту. І крім глядачів, на виставу запросили режисерів з інших професійних українських театрів: Києва, Львова, Хмельницького та Чернівців. Усе – для того, щоб театр ім. Марка Кропивницького почав продуктивну співпрацю за межами рідного міста, а мав можливість розвиватися професійно та творчо.

«Актори дуже рухливі і талановиті, тож погодилися на новий формат вистави. Їм це було цікаво.  І я не бачив, що в них є сумніви щодо доцільності впровадження нового досвіду роботи. Актори добре поставилися до цієї ідеї, включилися в нову роботу»,  - зазначив Микола Бабин.

За словами Сергія Корнієнка, репетиції тривали протягом двох місяців:  з листопада, а також після перерви – з середини січня.

Актор театру Євген Скрипник пояснює: робота над виставою далася звично, і не тяжче, ніж попередні. Однак це – новий досвід для більшості акторів.

«Для кожного актора вистава обмежена роллю, яку написав автор. Ця вистава для більшості акторів давалася приблизно, як і інші. Але вона відмінна тим, що глядач стає до нас дедалі ближче, що нетипово для нашого театру. Ми підійшли до своїх ролей звично, але в композиції вистави це інакше сприймається. Ми інакше працюємо в іншому просторі та взаємодії, але не скажу, що моя роль давалася тяжче, ніж попередні. Ми працювали через рампу на великій сцені, працювали і  на малій, але було чітке зонування: глядач у залі, а актори на сцені. Під час цієї вистави буде один простір, режим екскурсії та режим мандрування глядача театру, коли актори перетинаються з глядачем. Я сподіваюся, що ми з глядачами будемо один одного доповнювати та обмінюватися енергією», - поділився Євген Скрипник.

Придбати квитки на прем’єру можна за цим посиланням https://teatr-koryfeiv.com.ua/repertuar/marko-lukich

Переглядiв: 1160