Кропивничани просять владу змінити процедуру прощання з загиблими захисниками

23.05.2023 16:31

Кропивничани в петиції звертаються до міської влади з пропозицією змінити процедуру прощання з загиблими військовослужбовцями. Відповідне звернення оприлюднене на сайті електронних петицій, інформує медіапортал DOZOR.

Авторка петиції Зоя Лебідь констатує: з початку війни процедура прощання з військовослужбовцями у Кропивницькому відбувається виключно на цвинтарі і під час неї не забезпечено у повній мірі вшанування загиблих героїв.

Тож авторка пропонує наступні зміни:

1. Розділити церемонію на світську і церковну.

2. Світська частина: в центрі міста( Театральна площа, Площа Героїв майдану або площа перед Міською радою). Перекрита дорога, виключена музика в закладах. До визначеного місця підїздить автомобіль, з неї виносять труну з воїном, її зустрічають на колінах коридором. Про що оголошує ведучий.

3. Наявність ведучого, мікрофона на стійці, колонки, музичного супроводу( хвилина мовчання, ,,пливе кача,, на внесення труни). Тримати портрет навпроти труни загиблого під час прощання. Відділити зону для рідних.

4. Сценарій: оголошення зустрічі на колінах, оголошення інформації про загиблих, надання слова побратимам або представнику частини/військомата, предс.міської ради, комусь з близьких за потреби, хвилина мовчання, оголошення про покладання квітів, оголошення про продовження церемонії на цвинтарі, оголошення: ,,прошу провести в останню путь(до машини).

5. Духовий оркестр. Вбрання: однотипний одяг(футболка/брюки, сорочка/брюки).

6. Прапор яким покрита труна - нести перед труною два квартали, далі скласти і вручити рідним.

7. Нести труну квартал або два, далі в машину, близькі автобусом і на другу частину церемонії - на цвинтар.

8. На цвинтарі: панахида, шатро від дощу і сонця, більше лавок.

9. Розміщення інформаційних стендів з фото та інформацією про загиблих на одній з центральних площ міста.

10. На прощанні відокремити місця для рідних від загальних, на столику розмістити пляшки півлітрові з негазованою водою.

"Усі пропозиції до зміни процедури зібрані в коментарях під дописом в соціальній мережі Фейсбук. Участь у формуванні петиції взяли рідні загиблих; військовослужбовці та їх родини; волонтери; активні громадяни Кропивницького", - зазначає Зоя Лебідь. 

Підтримати петицію можна за цим посиланням

Переглядiв: 2483