Кропивничанин, якого звинувачують у незаконному експорті масок, не вважає себе винним

29.04.2020 09:35

Як раніше повідомляв DOZOR, житель обласного центру намагався незаконно вивезти маски з України. У коментарі медіапорталу DOZOR підозрюваний Артем Бородін розповів про своє бачення ситуації, яка склалася.

«Я разом із дружиною пошив маски та додатково, як підприємець офіційно купив через договір купівлі-продажу. Маски навіть не сині та іншого покрою, тому одразу видно, що вони не медичні. Наскільки я зрозумів, у СБУ виникли претензії саме до масок, які я власноруч шив. Взагалі у посилках їх було 1 200 відправлено, зокрема, близько 250 посилок до Америки на різні адреси. У кожній посилці від 1 до 15-20 масок. Я не знаю, скільки посилок моїх затримали, адже відправляв 6 квітня і 9 квітня вони були на митниці. Однак мені зателефонували 11 квітня та запросили на розмову. Працівники сказали, що всі мої посилки затримані в Києві, декілька з них відправлені на експертизу, щоб з’ясувати медичні вони чи ні. Мені повідомили, що якщо експертиза підтвердить, що маски немедичні, то їх відправлять далі за адресами, які я вказував», - розповів Артем Бородін.

За словами Артема, йому не повідомили результати експертизи та ніхто не телефонував. Вчора він побачив на головному сайті СБУ новину, де на фото видно посилки з його розписом, тому сумнівів не виникло.

«Побачив у новині, що ніби в мене були наміри відправити 10 тисяч масок. Мене не запитували про те, чи планую я щось у подальшому. Під час спілкування мені лише було сказано, що бажано більше не відправляти посилки з масками поки не прийдуть результати експертизи, що я, власне, і зробив. Вчора і сьогодні я телефонував в СБУ та спілкувався з одним із працівників. Він не знає про те, чи була експертиза, яке рішення прийняли щодо моїх посилок. Коли я сказав, що у новині на сайті головного управління вказали, що фіскальна служба конфіскує посилки, він відповів, що мені їх, мабуть, повернуть. Я заплатив 51 тисячу гривень за відправку на «Укрпошті». Це кошти з кредитної картки дружини, мені їх повертати потрібно, враховуючи те, що в мене три доньки, яким 3, 4 та 8 рочків та вагітна дружина. Якщо посилки конфіскують, то мені навіть не повернуть кошти за відправлення, не кажучи вже про самі маски. Наразі в мене вдома ще 1 500 масок, які я купив», - додав чоловік.

У прес-службі СБУ в області прокоментували ситуацію так:

«Маски відправили на експертизу, після чого з’ясувалося, що вони саморобні. Після цього винесли рішення про заборону переправлення цих масок, оскільки до постанови Кабміну від 16 березня (про унеможливлення вивезення та пересилання громадянами за межі України окремих товарів протиепідемічного призначення – ред.) з 15 квітня внесли зміни про заборону вивезення будь-яких захисних масок. Крім того, знаючи про заборону, відправник надавав неправдиві відомості, надсилав ці маски від чужого ім’я та зазначав, що це сувенір», - прокоментувала речник СБУ в Кіровоградській області Марина Яковенко.

За словами Бородіна, він, дійсно, вказував чуже ім’я при відправленні посилок.

«Вони були відправлені від Сергія Білицького, адже це не забороняється. Цю людину я вигадав, тим більше мої отримувачі посилок були не проти. Я написав на посилках, що це сувеніри, тому що не знав як їх класифікувати. Можна сказати, що це сувенір, адже вони пошиті мною з дружиною вдома», - пояснив кропивничанин.
Переглядiв: 1055