Кропивницький Інгул спробують очистити від річкового мулу за допомогою «колобків» (ФОТО)

14.07.2022 13:57

В обласному центрі студенти кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету виготовили знаряддя для очищення річкового мулу під назвою  ЕМ-колобки (міжнародна назва EM-mud balls).  Про це медіапорталу DOZOR повідомили у виші.

Так, знаряддя створювалися за технологією «Ефективні мікроорганізми», ЕМ-колобки використовують для очищення річок та інших водойм. Ця технологія була розробленм у 1988 році японським професором Теруо Хіга, вона використовується в сільському та комунальному господарствах в обладнанні для очищення навколишнього середовища тощо.

Для виготовлення знаряддя в рамках практичного заняття застосували біопрепарат на основі ефективних мікроорганізмів «EM Recearch Organisation INC» (EMRO).

«Річковий мул містить багато елементів біологічного походження: бактерії, мікроорганізми, найпростіші організми. Це відходи життєдіяльності мешканців водойми, рештки рослин, елементи недостатньо очищених стічних вод тощо. З роками мул забруднюється тими елементами, від яких він сам очищує воду. Препарати, що містять «Ефективні Мікроорганізми», стимулюють роботу корисних бактерій мулу, ущільнюють структуру мулу, зменшуючи тим самим кількість мулу. Тобто, ЕМ-колобки очищують мулові відкладення водойм», - пояснив старший викладач кафедри загального землеробства ЦНТУ Микола Ковальов.

Студенти ліпили кульки із глини, до якої були додані ЕМ-препарати EMRO. Протягом чотирьох-п’яти тижнів кульки проходитимуть процес ферментації – в них формуватиметься особливий вид грибка (плісняви), який потім взаємодіятиме з органічними елементами річкового мулу.

За словами Миколи Ковальова, коли виготовлені сьогодні студентами ЕМ-колобки дозріють, вони (колобки) мають бути занурені в акваторії річки Інгул. Планується провести цю екологічну акцію за участі представників кафедри загального землеробства ЦНТУ, представників компанії «ЕМ Україна» та представників місцевого самоврядування Кропивницького.

  Приєднуйтеся до нас у соцмережах: Фейсбук: |Телеграм Інстаграм

Переглядiв: 10099