Кропивницький метеоролог показав, як пінгвіни оточили метеомайданчик українських вчених (ФОТОФАКТ)

03.10.2023 11:50

Кропивничанин, метеоролог Дмитро Кричун, який є учасником команди науковців 28-ої української експедиції в Антарктиді, оприлюднив світлини пінгвінів, які оточили метеомайданчик українських вчених біля станції «Академік Вернадський». Світлини опубліковані на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Фейсбук.

«Біля "Вернадського" пінгвіни окупували робочий простір українських метеорологів – метеомайданчик з різними приладами. Наші науковці в шоці й не знають, як їм далі проводити спостереження і відправляти інформацію в світові бази даних. Звісно ж, ми жартуємо! За останні дні чорно-білі птахи, що масово повертаються до "Вернадського" на шлюбний сезон, справді дуже уподобали наш метеомайданчик. Нині тут уже майже 200  пінгвінів. Найбільше їм припали до смаку опадомір (це таке спеціальне відерко, в якому накопичуються опади) та актинометричний комплекс (вимірює рівень сонячної радіації)», - йдеться у пості.

Метеорологи стверджують що пінгвіни не заважають роботі.

«Тож світова наука в безпеці: українські вчені й надалі що три години передають в мережі дані метеорологічних спостережень, на основі яких роблять як короткочасні прогнози погоди, так і довгострокові моделювання зміни клімату.  Щодо пінгвінів, то зараз їх на острові Галіндез, де розташована станція "Академік Вернадський", уже понад 2,6 тисяч.  Вони поки не будуть гнізда, бо локації та будматеріали ще вкриті снігом, але вже активно займають місця. Як-от на нашому метеомайданчику», - пишуть вчені.

Фото: Дмитро Кричун

Переглядiв: 892