Кропивницький суддя не склав оцінювання на відповідність займаній посаді: його рекомендуватимуть звільнити

24.10.2024 15:41

Суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда Олексій Галаган не склав кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді судді. Про це йдеться на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, інформує медіапортал DOZOR.

Так, відомо, що за Постановою Верховної Ради України від 21 червня 2012 року № 5011-VI Олексія Галагана безстроково обрали на посаду суддів. А рішенням Комісії від 10 квітня 2024 року № 99/зп-24 призначено кваліфікаційне оцінювання суддів місцевих та апеляційних судів на відповідність займаній посаді, зокрема судді Кіровського районного суду міста Кіровограда Олексія Галагана.

Оцінювання на рівень кваліфікації включало такі етапи: складання іспиту (складення анонімного письмового тестування та виконання практичного завдання), дослідження досьє та проведення співбесіди.

Максимально можливий бал за показником рівня знань у сфері права становить 90 балів, за показником рівня практичних навичок та умінь у правозастосуванні – 120 балів.

Мінімально допустимий бал іспиту під час кваліфікаційного оцінювання суддів на відповідність займаній посаді – 50 відсотків від максимально можливого бала, встановленого в межах цього іспиту.

Олексій Галаган за результатами анонімного письмового тестування отримав – 30,375 бала, за виконання практичного завдання – 65,5 бала.

Комісія встановила, що суддя Кіровського районного суду міста Кіровограда отримав менше 50 відсотків від максимально можливого бала за підсумками іспиту.

З огляду на зазначене суддя не склав іспит в межах процедури кваліфікаційного оцінювання на відповідність займаній посаді.  Тому його не допустять до наступного етапу кваліфікаційного оцінювання.

Рішення Комісії про невідповідність судді займаній посаді є підставою для внесення подання до Вищої ради правосуддя з рекомендацією про звільнення судді з посади. Тому Комісія ремомендуватиме Вищій раді правосуддя розглянути питання про звільнення його з посади судді Кіровського районного суду міста Кіровограда.

Нагадаємо, влітку 2016 року патрульні зупинили автівку судді. Під час спілкування поліцейські помітили в нього ознаки алкогольного сп’яніння та запропонували пройти тест на вміст алкоголю. Спочатку Олексі Галаган дав на це згоду, але поки екіпаж патрульних доставляв прилад Драгер, суддя вирішив поїхати. Його наздогнали біля будинку батьків, де він почав чинити опір. Тоді ж, поліцейсські доставили його до медзакладу, де зафіксували перевищення вмісту алкоголю у крові. Суддя не визнавав свою провину і навіть написав на поліцейських заяву, звинувативши їх у побитті. Суд першої інстанції визнав його винним та призначив штраф. Але апеляційний суд – виправдав його, скасувавши ухвалу суду першої інстанції.

Переглядiв: 199