Майже 40 га лісу постраждало на Кіровоградщині

28.08.2024 11:20

Майже 40 га лісу постраждало на Кіровоградщині через російський обстріл 26 серпня. Про це повідомляє Центральний лісовий офіс. 

Вчора, 26 серпня, внаслідок масованого комбінованого удару по території України, розпочалась лісова пожежа в Олександрійському лісництві філії "Чорноліське лісове господарство" ДП "Ліси України". Горіли молоді насадження дуба та акації віком від 10 до 39 років. Спочатку зайнялось поле, яке рятувальники гасили самотужки, але коли вогонь стрімко підійшов до лісу, викликали працівників державної лісової охорони. Загорання поширилося по насадженнях і подекуди з низової пожежі перейшло у верхову. Головна проблема полягала у тому, що місце загорання - це колишні вугільні шахти, через що у землі створилася ще вища температура. Додаткову проблему створив вітер, який швидко розносив вогонь по місцевості.

"Така пожежа дуже небезпечна не лише для лісу, а й для тих, хто працює над її ліквідацією. Не скрізь спрацьовують мінералізовані смуги та відсікання вогню. Навіть заповнений водою вугільний розрив не зупинив вогонь. Спільно з рятувальниками ми гасили протягом всього вечора і ночі. Ліквідувати повністю вийшло сьогодні о 9 ранку. До гасіння ми залучили 32 чоловіки особового складу, пожежний автомобіль, пожежний модуль, 3 трактори МТЗ-82. Також були задіяні 16 працівників ДСНС і 4 спецавтівки", - розповідають працівники державної лісової охорони філії.

Лісівники чергують на місці події, адже температура досі залишається високою, земля тліє й існує високий ризик повторного загоряння. Точна площа пошкоджених насаджень наразі уточнюється. Попередньо вона становить близько 40 га, проводимо обстеження території. Висновок щодо точної причини пожежі буде встановлено після всіх обстежень.

Це вже четверта лісова пожежа на Кіровоградщині, спричинена російськими обстрілами. Загалом, з початку 2024 року пожежами від обстрілів пошкоджено 41,5 га лісів Кіровоградщини.

Переглядiв: 226