Матір загиблого військового з Кіровоградщини отримала нагороду сина – орден «За мужність»

18.07.2023 16:31

Матір загиблого санітара Станіслава Язана, який загинув торік 14 жовтня під час ворожого обстрілу на Херсонщині, отримала орден сина «За мужність» ІІІ ступеня. Про це повідомляється на сторінці військової частини Нацгвардії у Фейсбук, інформує медіапортал DOZOR.

Солдат Станіслав Язан народився у селі Мартоноша, що на Кіровоградщині. Після навчання на факультеті агроінженерії Центральноукраїнського національного технічного університету прийшов на службу за контрактом у 21-шу окрему бригаду імені Петра Калнишевського Національної гвардії України. Обіймав посаду санітара медичного пункту батальйону оперативного призначення.

Від початку повномасштабного вторгнення, коли існувала загроза оточення міста російськими військами, Псих виконував завдання на блок-постах та об’єктах в районі Кривого Рогу.

Наприкінці серпня у складі свого підрозділу Станіслав брав участь у контрнаступальних діях на Херсонщині. Батальйон оперативного призначення Криворізької бригади першим зайшов у Високопілля, брав участь у штурмі Архангельського, звільняв Нововознесенське, Золоту Балку, Гаврилівку та місяць у складі Сил оборони утримував позиції в Дудчанах.

Під час активних бойових дій Станіслав надавав медичну допомогу та забезпечував евакуацію не лише військовослужбовців, а й цивільного населення з-під обстрілів до більш безпечних місць.

14 вересня у складі штурмової групи вирушили для виконання бойового завдання в напрямку Архангельського. На околицях населеного пункту російські війська почали обстріл з реактивних систем залпового вогню, намагаючись зупинити контрнаступ. Станіслав, ризикуючи життям, надавав домедичну допомогу пораненим побратимам та місцевим мешканцям, які стали жертвами російського терору.

Вже через місяць, після звільнення населених пунктів, розташованих на правому березі Дніпра, виконував завдання в тимчасовому пункті приймання поранених в районі Новоолександрівки, де займався стабілізацією поранених для їх подальшої евакуації до лікарень.

14 жовтня Станіслав отримав завдання виїхати до Дудчан для евакуації поранених, де на той час проходили запеклі бої. Медичний автомобіль, в якому перебував чоловік, потратив під артилерійський вогонь, а військовий отримав важкі поранення.

Синову нагороду матері вручив міський голова Новомиргородської територіальної громади.

Переглядiв: 1692