Моніторити закупівлі просто: у Кропивницькому презентували інструкцію для батьків

25.09.2020 14:03
image

Громадська організація «Батьківська рада Кропивницького» презентувала інструкцію «Школи та садочки: алгоритм контролю закупівель для активних батьків», яка має на меті зробити закупівлі в навчальних закладах міста прозорішими. Презентація відбулася сьогодні, 25 вересня, повідомляє медіапортал DOZOR.

«Кожна третя гривня нашого міського бюджету іде на освіту. Три роки поспіль міська рада і державний бюджет виділяють по мільярду гривень на фінансування закладів освіти. Торік це фінансування склало 36% нашого бюджету. Ми не побачили шаленого прориву у якості змін, які відбулися у наших школах.
Спортивні зали ремонтувалися в більшості за державним фінансуванням, закупівлі ноутбуків, якими хизується наша місцева влада, меблів для нової української школи на 70% фінансувала держава. Утеплення шкіл - за кредитні кошти. Ми розуміємо, що нібито ми бачимо якісь зміни в закладах, але коли ми починаємо копирсатися в тому, що нам не говорять, тоді ми бачимо, що більше нам дала держава. А що нам дало місто?», - зазначила юрист ГО «Батьківська рада Кропивницького» Євгенія Захарченко.

За словами ініціаторів проекту, ця інструкція направлена на батьків учнів шкіл, яким не байдуже, куди витрачаються кошти, які виділяються на заклади освіти.

«Насправді, у нас не так багато батьків, які готові досліджувати фінанси. Саме тому, з’явилася інструкція. Для того, щоб батьки, у яких є бажання розібратися в закупівлях, могли легко знайти інформацію, що їх цікавить. На жаль, у нашому суспільстві є таке табу, коли ти цікавишся грошима, значить, ти жадний, бідний маргінал, якого не сприймає суспільство. Ми хочемо змінити цей стереотип, щоб батьки розуміли немає нічого безкоштовного – це кошти платників податків, тобто нас з вами», - наголошує автор інструкції Євгенія Захарченко.

Ініціатори проекту переконані, що завдяки доступності інформації батькам буде набагато простіше шукати те, що їх цікавить.

Інструкція викладена на шести сторінках, має структурованість та візуальний супровід. Крім цього, вона вміщує в собі QR-код, який дозволяє одразу потрапити на необхідну платформу.

Як розповіла голова громадської організації «Батьківська рада Кропивницького» Олена Бринза, вони розуміють, що не всім батькам цікаво займатися аналітикою, однак вони переконані, навіть якщо 10 батьків із шкіл де навчаються 700 – 1500 учнів долучаться до моніторингу, це дасть можливість робити процес закупівель прозорішим.

image

Відомо, що інструкція була опублікована за підтримки Європейського фонду за демократію. Перший наклад інструкції тиражували в кількості 500 штук, якщо буде необхідність ГО «Батьківська рада Кропивницького» буде додатково тиражувати примірники.

Зауважимо, що інструкція буде доступна в електронному та друкованому вигляді. Крім цього, її примірники роздаватимуть батькам школярів абсолютно безкоштовно.

Вже наступної середи представники ГО «Батьківська рада Кропивницького» проведуть онлайн-тренінг, на якому розкажуть і покажуть на практиці, як вона працює. Про час організатори повідомлять згодом.

Переглядiв: 955