Муніципальна няня: що треба знати батькам

24.09.2021 06:28
image

Понад два роки тому було запровадженого послугу з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня». Про те, хто може бути муніципальною нянею, як скористатися послугою та про підстави для відмови у наданні компенсації розповідає головна спеціалістка відділу правопросвітництва Луцького місцевого центру з надання безоплатної вториної правової допомоги Оксана Павлосюк, інформує медіапортал DOZOR. 

Так, відповідно до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2019 року № 68, батьки у яких є діти до трьох років, можуть офіційно найняти на роботу няню і отримувати за це щомісячну компенсацію в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, установленого на 1 січня відповідного року (1921 грн. станом на
2021 рік), а у випадку догляду за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі захворювання − у двох розмірах прожиткового мінімуму. Послуга «муніципальна няня» − послуга, що надається для підтримки батьків, опікунів дитини для забезпечення догляду за дитиною.

Компенсація послуги «муніципальна няня» надається її отримувачам за умови зайнятості кожного з батьків, опікунів дитини відповідно до Закону України «Про зайнятість населення», за винятком тих отримувачів, які здійснюють догляд за дитиною з інвалідністю, дитиною, хворою на тяжкі захворювання, а також отримувачів послуги «муніципальна няня», у яких одночасно народилося троє і більше дітей.

Як скористатись послугою «муніципальна няня»?

Між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею укладається письмовий договір, який, зокрема повинен містити:

назву послуги;

обсяги з визначенням конкретних заходів;

інформацію про дітей, за якими здійснюється догляд;

інформацію про особу, яка здійснює догляд за такими дітьми;

умови та строк надання послуги;

вартість, періодичність оплати послуги;

відповідальність сторін;

місцезнаходження сторін договору.

Громадяни України, іноземці без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років з муніципальною нянею мають право на відшкодування вартості послуги «муніципальна няня», що є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років.

Хто не може отримати компенсацію послуг «муніципальна няня»?

Компенсація послуги «муніципальна няня» не призначається батькам, які є батьками – вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства, отримувачам послуги «муніципальна няня», які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати та відпустку для догляду за дитиною, а також інші соціальні пільги та виплати, які отримує родина.

Чи можуть родичі дитини (бабуся або дідусь) бути муніципальною нянею?

Обмежень у даному питанні немає, бабуся або дідусь можуть бути муніципальною нянею. Треба лише зареєструватися фізичною особою – підприємцем або заснувати юридичну особу, яка надаватиме послугу догляду за дітьми до 3-х років. Такий варіант є особливо вигідний тим особам, яким не вистачає страхового стажу для призначення пенсії.

Для отримання юридичної консультації або роз’яснення з правових питань можна:

- зателефонувати на безкоштовний номер системи надання безоплатної правової допомоги 0 800-213-103;

- поставити питання в повідомленні на електронну адресу центру kropyvnytskyi1.kropyvnytskyi@legalaid.kr.ua;

- поставити запитання в месенджер фейсбук-сторінки системи БПД ;

- написати на електронну пошту найближчого місцевого центру (адреси можна дізнатися на сайті системи БПД https://www.legalaid.gov.ua/;

- скористатися правничою вікіпедією WikiLegalAid

- прочитати правову консультацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога».

Переглядiв: 546