На Кіровоградщині найближчим часом з’явиться вакцина проти грипу

13.10.2019 14:10

В Україну надійшла перша партія вакцини проти грипу. Найближчим часом препарат, який пройшов перевірку в Держлікслужбі, надійде до Кіровоградщини. Про це медіапорталу DOZOR повідомила заступник начальника обласного лабораторного центру Надія Оперчук.

Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в новому епідсезоні 2019 – 2020 роки будуть циркулювати такі віруси грипу: вірус A/Brisbane/02/2018 (H1N1),  A (H3N2), Kanzas, вірус B/Colorado/06/2017,  вірус, B/Phuket/3073/2013.

«Торік на Кіровоградщині на грип та гострі захворювання захворіли 112 тисяч людей. У нас було зареєстровано 10 летальних випадків. Всього в Україні було 64 випадки. Ми провели детальні аналізи летальних випадків і визначили, що жоден з померлих від грипу не був щеплений, люди зверталися занадто пізно до лікувальних закладів, на п’ятий день захворювання, коли в організмі розвинулися безповоротні процеси», - пояснила фахівець.
«В Україну вже надійшла перша партія вакцини проти грипу. Вона пройшла перевірку у Держлікслужбі України і розпочинається її розвезення по територіям. Ми проводимо моніторинг наявності вакцин проти грипу в аптечній мережі на усіх територіях області, і будемо оприлюднювати інформацію щотижня про те, в яких аптеках можна буде придбати вакцини. Робити щеплення слід у свого лікаря. Вакцинація проти грипу не входить до календаря профілактичних щеплень, як обов’язкова, вона є рекомендованою, тому закупівля за кошти державного бюджету не відбувається. На Кіровоградщині вакцину активно купують роботодавці для своїх працівників, а також вона купується за кошти місцевої влади, щоб захистити групи професійного ризику: педагогів, медиків, водіїв та працівників сфери обслуговування», -  повідомила Оперчук.
Переглядiв: 969