На Кіровоградщині «полюватимуть» на жителів, які рубають ялинки

03.12.2020 10:48

Працівники екологічної інспекції розпочинають заходи з охорони, збереження та невиснажливого використання хвойних насаджень в передноворічний період. Про це медіапорталу DOZOR повідомили у відомстві.

Так, нині інспектори вже розпочали заходи з охорони хвойних дерев на території парків, скверів, інших зелених зон в населених пунктах, а також у лісових масивах, узліссях, вздовж автодоріг та залізничних шляхів, незаконного придбання чи збуту ялинок в місцях реалізації.

За порушення вимог законодавства під час заготівлі та реалізації новорічних ялинок Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачена відповідальність, а саме:

- статтею 65 КУпАП (частини 1, 2) - за незаконну порубку/пошкодження дерев; перевезення, зберігання незаконно зрубаних дерев; знищення або пошкодження лісових культур, сіянців або саджанців у лісових розсадниках і на плантаціях, а також молодняка природного походження і самосіву на площах, призначених під лісовідновлення - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти (510 грн.) до дев’яноста (1530 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від ста п’ятдесяти (2550 грн.) до дев’ятисот (15300 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.;

- статтею 651 КУпАП - знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень вздовж берегів річок, каналів, навколо водних об'єктів, гідротехнічних споруд, на смугах відводу автомобільних доріг, залізниць та інших захисних лісових насаджень - тягне за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти (510 грн.) до сорока п’яти (765 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від шістдесяти (1020 грн.) до дев’яноста (1530 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За кожне самовільно зрубане дерево нараховується шкода, заподіяна лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев, розмір якої залежить від діаметра пня зрізаного дерева. Так, за незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту хвойних дерев віком до 41 року в грудні - січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною у 3 рази, в межах населеного пункту у 4 рази.

- статтею 88-1 КУпАП - порушення порядку придбання, збуту чи розповсюдження об’єктів рослинного світу, тобтореалізацію новорічних ялинок без документів придбання, які підтверджують законність їх спилу - тягне за собою накладення штрафу від тридцяти (510 грн.) до ста (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.

Державна екологічна інспекція закликає громадян утриматися від купівлі ялинок без належних документів їх придбання реалізаторами. Новорічні ялинки, які реалізуються, повинні бути марковані біркою чи спеціальною стрічкою зі штрих-кодом, що підтверджує законність її заготівлі та реалізації. Не допускати самовільного спилу або пошкодження ялинок для власних потреб та пам'ятати про те, що збереження новорічних традицій насамперед не повинно завдавати збитки та шкодити навколишньому природному середовищу.

Переглядiв: 698