На Кіровоградщині породілля звинувачує лікарів у смерті своєї дитини

15.06.2020 14:33
image

34-річна жителька Маловисківського району Яніна Глушко звинувачує лікарів  Центральної районної лікарні у недбалості, яка стала причиною смерті її дитини. Про це жінка розповіла медіапорталу DOZOR.

За словами жінки, протягом вагітності ніяких відхилень не спостерігалося. За декілька днів до пологів Яніна пройшла планове обстеження лікаря, а вже 7 червня поїхала народжувати в пологове відділення Маловисківської Центральної районної лікарні.

«У мене тільки почали підтікати води, а я вже відчувала що щось йде не так. Я погано себе почувати і просила чергового лікаря Наталію Мороз, щоб мені зробили кесарів розтин, на що вона відповіла: «Ні, ніхто нікого різати не буде, будемо самі народжувати. Все буде добре, я вас запевняю, всі народжували і ви народите»», - стверджує породілля.

За словами жінки, лікарі спочатку сподівалися на те, що вона народить сама. Згодом все ж почали робити кесарів розтин. Весь цей час вона відчувала себе зле: у неї підвищився тиск та почало німіти обличчя, однак серце її дитини продовжувало битися. Загалом, каже Яніна Глушко, пологи тривали 17 годин.

«Перейми продовжувалися до 21:00 чи до 22:00, я вже не знаю, бо мені було так погано, що я не орієнтувалася в часі. Потім мені почали стимулювати пологи, однак нічого не виходило. Дитина в мені бушувала, всередині все наче розривалося, до останнього в неї билося серце. В мене почало німіти обличчя, я не відчувала ні носа, ні щік, ні підборіддя. Почала гворити, що в мене вже немає сил», - розповідає жінка.

Яніна Глушко стверджує, що черговий лікар заспокоювала її та говорила, що так і має бути. Але згодом у породіллі почалася кровотеча. За словами Галушко, лікарі відмовлялися робити їй операцію і не дозволяли поїхати до іншої лікарні.

«Я не могла видути дитину, і мене покинули сили, потуг не було і дитина застрягла в мені. Вони (медики – ред.) мене роздирали, допомагали руками, різали, - стверджує жінка. - Самостійно я вже народити не могла. Витягли вони дитину вже неживу, бездиханну».

Жінка говорить, що після того, як малюка витягли, вона не чула його криків і почала хвилюватися, що з її сином щось не так.

«Я побачила, що дитина не плаче, почала питати, що з ним. Вони понесли його на столик, трясли, я не знаю що вони там робили, штучне дихання чи кололи адреналін. Я в цей час лежала і мене зашивали, бо відкрилася кровотеча, а шити почали наживо одразу після уколу, який не встиг подіяти.  Вони мені сказали, що він дихає через раз і понесли його в інтенсивну терапію, в реанімацію. У мене з’явилася надія», - говорить породілля.

Про смерть сина, говорить Яніна, лікарі їй не сказали, згодом вона дізналася про це від матері.

«Коли я дізналася, що мій хлопчик помер, у мене була така істерика, що якби мала сили, то вистрибнула б з вікна. Ми просили до останнього, щоб вони зробили кесарів розтин», - плачучи розповідає Яніна. 

Після того, як родина дізналася про смерть малюка, вони дали дозвіл на проведення незалежної експертизи у Кропивницькому, яка показала, що немовля померло від асфіксії під час пологів. Після результатів експертизи вони звернулися в Маловисківський відділ поліції.

Як розповіли медіапорталу DOZOR у поліції області, за фактом звернення громадян інформація внесена до єдиного реєстру досудових розслідувань за ст 140 «Неналежне виконання професійних обов'язків медичним або фармацевтичним працівником» ККУ. У рамках кримінального провадження з’ясовуються обставини.

Наразі у Маловисківській ЦРЛ відмовляються коментувати ситуацію, яка склалася. Натомість в ОДА повідомили, що департамент охорони здоров'я коментуватиме інцидент лише після отримання результатів службового розслідування. 

За інформацією, Яніну Глушко виписали з лікарні. Родина жінки має наміри відстоювати свої права в суді.

Фото informator.press

Переглядiв: 27036