На Кіровоградщині проведуть археологічні дослідження кургану

27.11.2019 10:16

У селі Трепівка, що на Кіровоградщині, працівники Інституту археології НАН України проведуть науково-рятувальні археологічні дослідження другої ділянки виявленого року «Мельгуновського кургану». Інформацію щодо придбання відповідних послуг опублікували в системі електронних закупівель "Prozorro", інформує медіапортал DOZOR. 

Згідно з даними тендеру, планується проведення науково-рятувальних археологічних досліджень другої ділянки виявленого рову площею 11,2м2 (3,2*3,5м) кургану №3 "Мельгуновський курган" (Лита Могила, охорон.№1593).

Вартість вказаних робіт складає 27 300 гривень. Термін виконання робіт – до 30 листопада.

Нагадаємо, на Кіровоградщині на території Трепівської сільської ради Знам’янського району розпочали встановлення пам’ятного знаку «Мильгуновський курган «Лита могила». 

Довідково:

Лита Могила - скіфський царський курган 2-ї половини VII століття до н. е. Розкопаний 1763 року біля села Копані Знам’янського району Кіровоградської області. На глибині 2-х метрів під кам’яними плитами було знайдено залізний меч з окутим золотом руків’ям та вкритими золотою платівкою дерев’яними піхвами, прикрашеною зображеннями фантастичних тварин у передньосхідному стилі, срібні деталі від асірійського палацевого табурету, золота діадема, 17 масивних золотих платівок з зображенням орла з петлями на звороті, платівки з зображеннями мавп, птахів, бронзова застібка з голівками левів на кінцівках і 40 бронзових наконечників стріл. Пам’ятка має видатне значення, оскільки це єдиний відомий на сьогодні скіфський царський курган того часу в Північному Причорномор’ї.  

 

 

 

Переглядiв: 1222